Tornar

Cap de setmana replet d’activitats a l’Alcora amb la Fira del Mussol i la Fira del Comerç

L’Alcora ofereix una completa i variada programació per a aquest cap de setmana.

D’una banda, el dissabte 15 i el diumenge 16 d’octubre se celebrarà la XII Fira del Comerç Local, una iniciativa organitzada per l’Associació del Comerç i Serveis de l’Alcora, que es durà a terme a l’avinguda Músic Pere Moliner.

Els diferents estands participants mostraran la qualitat i varietat dels productes i serveis que es poden trobar als establiments de l’Alcora. A més, s’han programat actes lúdics i culturals i activitats per als més xicotets. El dissabte, a les 11 hores, els assistents podran gaudir del concert que oferirà el músic i luthier Meter Mano Rara.

I el diumenge 16, se celebrarà la Fira del Mussol. Una fira artesanal i tradicional que data de l’any 1843. Tindrà lloc a la zona de l’IES l’Alcalatén (avinguda Cortes Valencianas, c/Pintor Ribalta i c/Professor Eduard Soler) i comptarà amb activitats per a tota la família.

PROGRAMACIÓ FIRA DEL MUSSOL

A les 10 hores es durà a terme l’obertura de totes les parades participants en la Fira, i a continuació, s’inaugurarà oficialment a càrrec de les autoritats i la Cort d’Honor 2016.

El següent acte serà el lliurament del Premi al guanyador de L’Alcora Espai Ceràmic Azulíber, l’artista alacantí Joan Esquerdo. Un premi dotat amb 14.000 €, organitzat per l’Ajuntament i patrocinat per l’empresa Azulíber. El premi comporta l’elaboració d’un mural ceràmic de 40 m2 que s’instal·larà en una paret mitgera del carrer Costera de l’Advocat, en el lloc popularment conegut com “placeta de l’Oca”. Una peça que passarà a forma part de la “Ruta dels Murals Ceràmics”, un dels atractius turístics del municipi.

D’altra banda, es farà lliurament a Cafè París i a Mesón El Churret del Premi a la millor tapa, per votació popular, de la V Ruta Gastronòmica del Caragol. Cal destacar que els dos establiments han empatat en nombre de vots.

A partir de les 12 hores, actuaran elClub Esportiu Rítmica de l’Alcora i la Rondalla i “Grupo Rociero” de l’associació de jubilats Comte d’Aranda.

Ja a la vesprada, a les 17 hores, hi haurà xocolatada popular, i seguidament, actuarà el grup La Quinta Dolçainera. Durant el desenvolupament de la Fira, els més xicotets podran participar en diferents activitats infantils com castells inflables, tallers de manualitats i un rocòdrom, a càrrec de Viunatura.

A més, els assistents podran visitar l’exposició “VI Mostra de bolets i fongs”. I al matí, l’associació de dolçainers i tabaleters l’Alcalatén amenitzarà el recorregut firal.

La Fira del Mussol conclourà a les 19 hores.

HISTÒRIA FIRA DEL MUSSOL, pel Cronista Oficial de la Vila, José Manuel Puchol

La Fira del Mussol data de 1843. El 25 de març d’aquest any la Diputació Provincial de Castelló concedeix autorització a l’Ajuntament de l’Alcora per celebrar aquesta singular fira els primers dies d’octubre.

El seu nom fa referència als mussols que s’usaven per a la pràctica del parany, modalitat cinegética per a la caça de tordos molt arrelada a l’Alcora.

En origen se celebrava durant diverses jornades, en cadascuna d’elles es ressaltava una especialització o un producte: 1ª Roba. 2ª Saladuries. 3ª Ramaderia. 4ª Caça (prioritat al parany), agrícola, comestibles, etc.

El progrés i la millora econòmica provoquen una bolcada en els gustos i costums i açò quasi fulmina la nostra tradicional Fira. Primer va passar de set a cinc dies, i en el 1900, la seua durada només era de tres jornades. Ara solament ens queda un dia de fira, unit inexorablement al descans dominical, perquè el calendari, també va passar de rural a industrial.

Hui és un concorregut mercat popular en el qual destaquen l’artesania i els productes gastronòmics de qualitat. Amb el temps la fira ha perdut la seua finalitat fundacional, però s’ha transformat en un dels dies de major animació i activitat comercial a l’Alcora. En els últims anys s’està potenciant la presència d’expositors d’artesania, la qual cosa està donant una espenta encara major, si cap, a aquesta popular i concorreguda jornada.