Tornar

S’inicia la recollida ‘porta a porta’ al barri del camp de futbol de l’Alcora

La capital de l’Alcalatén realitzarà una implantació progressiva d’aquest sistema amb el qual l’Ajuntament pretén acostar el servei a les famílies i facilitar una major i millor separació de residus

L’Ajuntament ha impulsat accions de proximitat i ha posat diferents ferramentes a l’abast dels veïns i veïnes per tal de facilitar el procés

Falomir: “Per a aconseguir els objectius de reducció de residus i rebaixar la taxa de fem que la llei obligarà a pagar a la ciutadania a partir de 2025, és necessari replantejar el sistema de recollida municipal i un canvi d’hàbits on la implicació i col·laboració de tot el veïnat és essencial”

****

Hui ha començat la recollida selectiva mitjançant el sistema ‘porta a porta’ al barri del camp de futbol de l’Alcora. Cal recordar que la capital de l’Alcalatén té previst implantar aquest model progressivament. “Fer-ho d’aquesta manera ens permetrà conéixer les necessitats i les coses a millorar per a adaptar el projecte a la resta de la ciutadania en un futur”, ha explicat l’alcalde, qui ha recalcat que “després de molt de temps d’estudi, aquest és el model que considerem més efectiu, per raons ambientals, per a protegir el medi ambient, i econòmiques, perquè la taxa que hauran de pagar els veïns, per llei, siga el més baixa possible”. I és que “com més reciclem, menys pagarem”, ha ressaltat.

Samuel Falomir ha volgut agrair la “implicació, col·laboració i bona voluntat” dels veïns i veïnes del barri, tant en les xarrades informatives prèvies, que han comptat amb una elevada participació, com en el repartiment dels respectius poals. Sobre aquest tema, l’alcalde ha detallat que s’han repartit el 90% dels poals, “la qual cosa vol dir que la informació ha arribat pràcticament a tota la població afectada”.

A més d’aquestes accions, a través de la campanya de comunicació i sensibilització ‘Com abans, el poal al brancal’, l’Ajuntament ha informat porta a porta als comerços i entitats que, per les seues característiques, generen més quantitats de residus que un habitatge familiar.

El veïnat ha començat hui a deixar els poals al brancal/entrada de casa perquè l’empresa encarregada del servei els arreplegue. Els operaris identificaran els poals amb la finalitat de valorar la participació de la ciutadania.

Amb el model triat es trauen 2 fraccions de residus, de 20.00 a 23.00 hores: orgànica (restes de menjar) els dimarts, divendres i diumenges, i resta (aquells que no són ni orgànics, ni envasos de cartó, plàstic i vidre, ni voluminosos i perillosos) els dilluns. També es compta amb una àrea d’aportació, que és el punt per a depositar residus amb accés controlat. S’han combinat diferents horaris per a facilitar l’accés a tota la ciutadania.

Els envasos de paper i cartó i vidre continuaran depositant-se en els contenidors situats al carrer.

S’ha triat aquest model per ser un dels sistemes de recollida de residus domèstics que s’han demostrat més eficients fins al moment a l’hora de millorar la separació i, per tant, reduir la quantitat de residus que van a l’abocador”, ha insistit el primer edil.

Entre altres avantatges, permetrà “millorar la separació de residus domèstics facilitant la seua eliminació o reciclatge, reduir les xifres de generació de residus per a aproximar-nos als objectius europeus, conéixer hàbits i necessitats de la ciutadania, possibilitant el pagament per generació, i ens corresponsabilitzarà amb la complexitat de la gestió dels residus”.

A partir d’aquesta setmana, “anirem valorant el funcionament del sistema, tenint en compte que necessita un procés d’adaptació entre la ciutadania i la gestió”.

Per a facilitar el camí, els veïns i veïnes comptaran amb informació a peu de carrer de dilluns a divendres i també s’ha facilitat un telèfon d’atenció a la ciutadania. A més, a partir de demà, tots els dimarts del mes de maig, es podran preguntar els dubtes referents a la separació dels diferents tipus de residus en les sessions que es duran a terme d’11.30 a 12.30 hores en el saló d’actes de les noves dependències municipals.

Per a aconseguir els objectius de reducció de residus i rebaixar la taxa de fem que la llei obligarà a pagar a la ciutadania a partir de 2025, és necessari replantejar el sistema de recollida municipal i un canvi d’hàbits on la implicació i col·laboració de tot el veïnat és essencial”, ha conclòs Falomir.