Tornar

El barri del camp de futbol de l’Alcora multiplica per 4 el reciclatge d’orgànica amb el porta a porta

El barri del camp futbol de l’Alcora complix les seues primeres dos setmanes immers en el nou model de recollida de residus porta a porta. Una aposta de l’Ajuntament per la sostenibilitat mediambiental i econòmica.

La implicació dels veïns i veïnes ja es va posar de manifest amb l’elevada participació en les accions prèvies a la posada en marxa del model (xarrades informatives, recollida de poals, etc.). Ara, s’ha corroborat amb les primeres dades de separació, que indiquen que en aquest barri s’ha passat de 480 quilos de residus orgànics arreplegats (dos setmanes abans del porta a porta), a 2060 quilos en les dos primeres setmanes d’aplicació del nou sistema. Un increment del 429,16%, és a dir, 4 vegades més.

Cal recordar que, amb el model triat, els veïns trauen 2 fraccions de residus a la porta de casa: orgànica i resta.

A l’Alcora es van instal·lar els contenidors de fracció orgànica l’any 2022, aconseguint baixos resultats de separació d’aquesta fracció. Les dades de les primeres setmanes del sistema del porta a porta demostren el potencial d’aquest sistema de recollida per a augmentar la separació de la fracció orgànica, que és un dels principals objectius de millora en la gestió de residus en el municipi. D’una banda, per a complir les limitacions legals d’abocaments de residus en abocador, però també per a reduir la quantitat de residus de fracció resta, que tenen el cost de gestió més elevat per als ajuntaments i, per tant, per a la ciutadania.

Ateses les dades, Samuel Falomir, alcalde de la localitat, ha valorat positivament l’arrancada del model. “Tot canvi és difícil, sobretot al principi, per la qual cosa vull agrair de nou la bona voluntat i interés dels veïns i veïnes del barri del camp de futbol”. Sobre aquest tema, l’alcalde ha recordat que es tracta d’una implantació progressiva, pionera en el municipi, per la qual cosa “estem encara en el principi i esperem que la participació i les xifres de reciclatge vagen gradualment en augment”.

Falomir ha destacat que “des de l’equip de govern estem en contacte permanent amb el veïnat amb la finalitat d’adaptar el servici a les seues necessitats” i ha posat com a exemple que el consistori està estudiant augmentar un dia la recollida d’orgànica, ja que “és una de les demandes que més ens està arribant”.

El primer edil ha deixat clar que “aquest model s’implantarà en la resta del municipi només si els veïns d’aquest barri l’avalen majoritàriament. Des del principi hem dit que és una proposta i no una imposició, ja que la implicació de la ciutadania és fonamental perquè això funcione”.

L’Ajuntament de l’Alcora porta temps treballant per trobar el millor sistema de gestió que aconseguisca complir la legislació, reduir costos i adaptar-se a les necessitats de la ciutadania. Per a l’alcalde alcorí, “aquest és, sens dubte, el camí per a aproximar-nos als objectius europeus de reciclatge, dels quals encara estem molt lluny, i complir, així, amb la normativa ”.

Accions informatives i de proximitat

L’Ajuntament està duent a terme una campanya de comunicació i sensibilització amb nombroses accions per a “acompanyar a la ciutadania en aquest procés i resoldre els seus dubtes”. Tots els dimarts del mes de maig s’han realitzat xarrades per tal d’informar sobre la correcta separació de residus. La informació s’està aportant en el barri a peu de carrer amb una educadora ambiental que realitza un enquesta a la ciutadania per a valorar el nivell de coneixement sobre la gestió de residus i les necessitats que troben relacionades amb el sistema perquè el sistema vaja millorant.

A més, l’alcalde obrirà demà dimecres el seu despatx al veïnat del barri del camp de futbol, de 16 a 21 hores, amb la finalitat d’aclarir en persona els possibles dubtes sobre el funcionament del nou sistema. Les persones interessades només han de demanar cita prèvia al 674 181 362.