Tornar

El ministre Ábalos visita el castell de l’Alcalatén i la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda de l’Alcora

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha estat aquest matí a l’Alcora. Acompanyat per l’alcalde, Samuel Falomir, la regidora de Cultura, Ana Huguet, la subdelegada del Govern, Soledad Ten, la diputada nacional, Susana Ros i el diputat autonòmic, Ernest Blanch, entre altres autoritats, ha visitat dos emblemes del patrimoni de la localitat i la comarca: el castell de l’Alcalatén i la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda.

Cal recordar que el ministeri que dirigeix Ábalos aportarà en total més d’1,6 milions d’euros, a través del programa 1,5% Cultural, per a sengles projectes dirigits a la seua rehabilitació i posada en valor.

El primer edil ha agraït la visita del ministre i ha destacat la “gran sensibilitat” del Govern d’Espanya en un tema tan important com és “la posada en valor del nostre patrimoni històric, industrial i cultural”. En paraules de Falomir: “El patrimoni alcorí és més que la nostra identitat, també constitueix un important recurs econòmic, cultural, educatiu, turístic, etc.”. Els projectes que s’executaran “contribuiran a la seua recuperació per a l’ús i gaudi de la ciutadania”, ha ressaltat.

El ministre ha finalitzat la visita a l’Ajuntament, on ha signat en el Llibre d’Honor.

Projecte de rehabilitació i valorització de la zona fundacional de la Reial Fàbrica

L’Ajuntament de l’Alcora està treballant en el pròxim projecte emmarcat dins de la recuperació de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d’Aranda. Es tracta de la rehabilitació i valorització de la zona fundacional.

Per a aquesta actuació, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha aprovat ja de manera provisional una subvenció de 1,4 milions d’euros a través del programa 1,5% Cultural, la qual cosa suposa el 75% del pressupost total, que ascendeix a 1,9 milions d’euros.

La zona fundacional de la Reial Fàbrica és la més sensible del conjunt, en tractar-se de la zona de major antiguitat, amb revestiments i pintures històriques, i requereix d’una actuació de rehabilitació integral per a convertir l’edifici en un espai visitable, d’ús sociocultural i de projecció nacional i fins i tot internacional, donat el seu paper preeminent en la història de la ceràmica espanyola.

L’actuació d’intervenció en la zona fundacional forma part del conjunt d’actuacions que l’Ajuntament té previst realitzar amb l’objectiu de poder recuperar completament el conjunt de la Reial Fàbrica perquè siga un gran centre cultural al voltant de la ceràmica, tant des del punt de vista de la seua història, la seua producció i interpretació.

Segons el Pla Director, es proposa que la zona objecte del projecte siga un espai expositiu i d’interpretació de la Reial Fàbrica i de la indústria ceràmica. Així, amb aquesta actuació, es pretén recuperar l’espai original de la nau fundacional i el seu pati, mitjançant una intervenció de rehabilitació integral, amb eliminació d’elements impropis, i restablint la connexió original amb l’edifici d’habitatges. A més, es planteja traure a la llum el soterrani que existeix sota la nau fundacional pati est (actualment emplenat i tancat).

La intervenció inclou la rehabilitació de la façana de l’Avinguda Castelló amb recuperació dels buits originals (previ estudi arqueològic de la façana), per a mostrar la imatge original.

Projecte de restauració i posada en valor del castell de l’Alcalatén

Es tracta d’una actuació que compta amb una subvenció de 221.500 € del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través del programa 1,5% Cultural, la qual cosa suposa un 75% del pressupost total.

Pel que respecta al projecte, les obres del qual ja s’han iniciat, l’objectiu que s’ha proposat l’Ajuntament és culminar la restauració del castell, de manera que s’excavarà per complet l’alcassaba, i restaurarà el tram d’avantmuralla que queda encara pendent, així com els murs que romanen en peus i altres estructures visibles actualment.

Es tracta d’una actuació completa i comptarà amb una sèrie d’accions complementàries que s’aniran implementant durant la fase d’obres i amb posterioritat a la finalització d’aquestes, i que suposaran millores a l’entorn d’aquest.

La intervenció es desenvoluparà en diferents fases: neteja i preparació de l’àrea d’actuació i zona circumdant, excavació arqueològica, consolidació i restauració d’estructures, passeig arqueològic, divulgació i accions complementàries.

Inclou també la creació d’un itinerari de visita, que envoltarà al castell, i una passarel·la que facilitarà l’accés fins a la part més alta, que en l’actualitat és molt complicada i s’ha de realitzar grimpant per unes roques.

Aquest recorregut partirà de l’esplanada Sud (aparcament, zona informativa) i recorrerà en part un tram del sender senyalitzat PR-­CV-­357, fins a la cara nord del castell; des d’allí, es condicionarà una senda fins a l’aljub Nord, que continuarà fins a la torre Oest per a envoltar per l’exterior la falsabraga Sud fins a enllaçar de nou amb el PR-­CV-­357. En aquest punt s’habilitarà l’accés a l’alcassaba per l’angle sud-est, mitjançant passarel·la escalonada, aprofitant un tram en el qual no s’ha conservat l’avantmuralla.

A la finalització de les obres, i com a acció complementària a càrrec de l’Ajuntament de l’Alcora, s’habilitarà una zona informativa a l’esplanada Sud, al costat de la zona d’aparcament, i una zona de descans en els voltants de l’aljub Nord, per ser aquesta la zona més arbrada.

Com a fase final de la intervenció, s’instal·laran elements informatius de diferent format i contingut, amb un llenguatge didàctic que permeta la comprensió del monument, el seu context històric i l’entorn natural.