Tornar

El Museu de Ceràmica de l’Alcora aconsegueix la cessió d’una important obra sorgida de la Reial Fàbrica

“La Comedia del Arte”, un excepcional paviment sorgit de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, formarà part de l’exposició permanent del Museu de Ceràmica de l’Alcora, després de l’acord signat entre els consistoris de Barcelona i de la capital de l’Alcalatén.

L’obra s’integrarà en el llistat de peces cedides en dipòsit pel Museu del Disseny de Barcelona, del qual formen part altres 27 ceràmiques de la Reial Fàbrica.

Aquest paviment va estar instal·lat a una casa de l’Alcora fins a finals del segle XIX, quan va passar a la col·lecció Güell de la capital catalana. Posteriorment va ser adquirit per l’Ajuntament d’aquesta ciutat en 1966 per al seu Museu de Ceràmica, que fa uns anys es va integrar en el nou Museu del Disseny de Barcelona.

“La Comedia del Arte” és el paviment més gran que es conserva de la Reial Fàbrica de l’Alcora. Està format per quasi 200 taulells de 20×20 cm, i representa una escena galant flanquejada per dos grans arlequís i altres personatges de la Comèdia de l’Art entre rocallas, telons i motius florals. És una composició de gran qualitat i suau policromia, datada cap a mitjan segle XVIII.

Per al director del Museu de l’Alcora, Eladi Grangel, “comptar en la nostra exposició amb aquesta obra mestra de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda és magnífic, perquè els exemples de taulelleria alcorina del segle XVIII no són molt abundants i aquest paviment, en concret, és únic. No només per les seues dimensions, sinó també per la seua temàtica, la seua composició i la seua procedència”.

Cal recordar que “La Comedia del Arte” ja va estar exposada al Museu de Ceràmica de l’Alcora entre desembre de 2015 i febrer de 2016, en concepte “d’obra convidada”. Ara, després de l’acord signat recentment, podrà ser admirada al costat de la resta de peces de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, a la primera planta del Museu.

Segons Grangel “ara estem estudiant una modificació puntual en el discurs expositiu del Museu per donar cabuda a tan important obra. Esperem que en breu puguem presentar públicament aquest extraordinari paviment de la manufactura del Comte d’Aranda, instal·lat ja a la primera planta del nostre Museu”.

Aquesta notícia ve a sumar-se a la recent compra per part de l’Ajuntament de l’Alcora d’una parcel·la de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda. “Sembla que vénen bons temps per a la ceràmica de l’Alcora”.