Tornar

El Museu de Ceràmica de l’Alcora acull una exposició de ceràmica medieval

El Museu de Ceràmica de l’Alcora acull fins al 8 de gener de 2017 una exposició temporal titulada “Ceràmica medieval a les comarques de Castelló; segles X-XV”.

Aquesta exposició realitza un breu recorregut, a través de la ceràmica, per les dues grans cultures que van ocupar el territori valencià durant l’Edat Mitjana, l’andalusina i la cristiana, posant de manifest el procés de transició entre ambdues i la important influència andalusina en la ceràmica dels segles posteriors.

En ella es mostren ceràmiques dels segles X a XV, procedents d’alguns jaciments de l’entorn de la Plana de Castelló, com els castells d’Onda i de l’Alcalatén, l’ermita de Fadrell a Castelló, i el Testar del Carapito a l’Alcora. Es presenten formes utilitzades en cada període, tant ceràmiques comunes d’ús quotidià com produccions de luxe, a l’abast només de les classes d’alt nivell adquisitiu, com el cas de l’ataifor de Fadrell o el bací amb epigrafia del Castell d’Onda.

L’exposició està comissariada pels arqueòlegs Joaquim Alfonso Llorens i Ana Miguélez González, i consta d’una trentena de peces cedides pel Museu de Belles Arts de Castelló, el Museu d’Arqueologia i Història Local d’Onda, i el Museu Etnològic El Termet, de Vila-real. A més de fons propis del Museu de Ceràmica de l’Alcora.

Una exposició especialment interessant per als grups escolars, doncs podran conèixer l’evolució de les formes i els estils decoratius de la ceràmica els segles anteriors a la fundació de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, en un espai, el Museu de Ceràmica de l’Alcora, que conserva també exemplars de terrissa del segle XVI, hereva de les últimes produccions medievals.