Tornar

El Museu de Ceràmica de l’Alcora rep la donació de dues importants col·leccions de motlles

El Museu de Ceràmica de l’Alcora segueix enriquint els seus fons. Si fa poc s’anunciava la cessió en dipòsit del paviment de “la Comedia del Arte”, propietat del Museu del Disseny de Barcelona, en aquesta ocasió el centre museístic de la capital de l’Alcalatén ha rebut la donació de 2 importants col·leccions de motlles.

Les donacions, que pràcticament han coincidit en el temps, han sigut realitzades pels hereus de dos grans ceramistes escultors del segle XX: Vicente Artero Aicart i Cristóbal Carnicer Bou.

Vicente Artero (1914-2007), va entrar a treballar a la Reial Fàbrica als 12 anys; després de la Guerra Civil reprèn l’activitat revisant i restaurant els motlles, per a tornar a posar-los en ús. Entre 1944 i 1948 va treballar a la fàbrica Ramos i Cia., i posteriorment es va traslladar a Porcelanas del Bidasoa (Irun) amb Godofredo Buenosaires.

Per la seua banda, Cristóbal Carnicer (1932-2002) es va formar en l’escola de la fàbrica de Ramos i Cia., sota la tutela de Godofredo Buenosaires, en la qual va entrar com a aprenent amb 12 anys. Allí obté una sòlida formació en modelatge i escultura, activitat que va abandonar per a fer-se càrrec del negoci familiar. Amb el temps va reprendre la seua vertadera vocació, elaborant nombroses escultures originals fruit de la seua creativitat, i també rèpliques de models clàssics.

Tots dos van ser protagonistes d’una exposició titulada “La escultura en la Real Fábrica del Conde de Aranda”, organitzada pel Museu de l’Alcora en 2004-2005, que va revisar la producció escultòrica de la manufactura del Comte d’Aranda i la petjada que aquest va

deixar en altres escultors posteriors, ja en el segle XX. L’escultura va ser important a la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, sobretot a partir de mitjans del segle XVIII, amb la figura de Julián López. Es van realitzar xicotetes figuretes, grups escultòrics, plaques en relleu, busts, imatges religioses, etc. Aquesta tradició va perdurar fins a la fàbrica de Severino Ramos, en la dècada de 1940, i s’ha mantingut viva durant el segle XX gràcies a Vicente Artero, Cristóbal Carnicer i altres artistes com Joaquín Rull, Manuel Pastor o Joaquín Chiva.

La donació dels motlles d’Artero i Carnicer suposa “una gran aportació als fons del Museu de Ceràmica de l’Alcora”. El seu director, Eladi Grangel, ha manifestat que “és un material doblement valuós per a nosaltres; d’una banda, per a conèixer millor una fase de la història de la nostra ceràmica; per una altra, perquè el gest de les respectives famílies suposa un incentiu i un reconeixement a la tasca del Museu com a garant de la preservació del nostre patrimoni ceràmic. El Museu és de tots, i gestos com aquests demostren que la societat així ho sent”.

Segons Grangel, “el Museu ja disposava de diverses escultures dels dos ceramistes, i ara amb els motlles que van usar durant la seua trajectòria artística es podrà documentar millor la seua obra i la seua tècnica. El treball dels últims escultors mereix ser reivindicat i mereix un espai adequat en la història de la ceràmica de l’Alcora”.

Amb aquesta doble donació, el Museu acaba 2016 amb un balanç “extraordinari” d’ingressos per aquesta via, doncs a les Festes del Crist ja es van presentar les peces donades per Marisa Ripollés Nomdedéu i per Francisco Vilallonga García-Petit. “Sens dubte, tota una injecció de confiança dels alcorins cap al seu Museu”.