Tornar

El projecte “Músicas para la vida”, present en el Congrés Internacional d’Alzhèimer

El projecte “Músicas para la vida” (MpV) ha estat present en el Congrés Internacional d’Alzhèimer, celebrat a València durant els dies 25 i 26 de juliol. El covid-19 no ha pogut frenar el treball constant d’aquest projecte d’investigació que continua planificant les seues accions.

La professora de la Universitat Jaume I, Ana M. Vernia i el neuropsicòleg Iban Tripiana, van presentar una conferència i un pòster científic, explicant les noves accions que es duran a terme, la metodologia científica i les accions musicals a desenvolupar.

Tica Pons, regidora de Polítiques Inclusives, Igualtat, LGTBI, Tercera Edat i Sanitat, va assistir a aquest Congrés, donant suport al projecte i defensant la qualitat de vida de les persones. “L’Alcora és un municipi que prioritza les accions de qualitat en la societat, per aquest motiu, el projecte MpV suposa qualitat de vida present i futura”.

La regidora espera i desitja que la situació actual passe prompte i bé, per a poder seguir amb les accions que milloren la vida de les persones, com aquest projecte d’investigació.

Vernia va explicar l’origen del projecte, la seua actual situació i les propostes de futur, així com el programa d’activitats musicals plantejades. Es tracta d’un disseny exprofeso per a aquest projecte, que no es dóna en altres àmbits o situacions similars.

Tripiana, per la seua part, va explicar i va defensar la metodologia científica, juntament amb els processos i protocols a seguir, esperant importants resultats, que no sols milloraran la qualitat de vida, sinó que obriran nous reptes per a la investigació.

MpV desenvolupava una important activitat en l’associació de jubilats i pensionistes l’Alcalatén de l’Alcora, amb diferents activitats musicals. Des de la composició a la improvisació, passant per l’expressió i percussió corporal. Dins del projecte es contemplen audicions i concerts, que s’han vist paralitzats des que va començar l’estat d’alarma.

No obstant això, la rellevància del projecte, no ha suposat una desmotivació als participants, sinó una motivació des del compromís i la responsabilitat que suposa l’avanç en la investigació per a la qualitat de vida.

Tant Pons, com Tripiana i Vernia, consideren fonamental avançar en la prevenció i en el diagnòstic precoç, prenent la música com la millor medicina. “Ens basem en evidències i en estudis publicats en revistes d’impacte, però considerem que hem d’avançar. Sens dubte, l’Alcora ha assumit un gran repte que suposarà un important impacte en la ciutadania”, han manifestat.