Tornar

Falomir insta els alcaldes i alcaldesses de tota Espanya a usar ceràmica en l’obra pública

L’alcalde de l’Alcora, Samuel Falomir, ha remés una carta als ajuntaments de la Comunitat Valenciana i als de totes les capitals de província amb la finalitat de recomanar l’ús de ceràmica en l’obra pública.

En l’escrit, Falomir crida l’atenció dels alcaldes i alcaldesses sobre els “nombrosos avantatges” que atorga el seu ús, sobre el seu “valor, versatilitat i qualitats”.

“Gràcies al seu afany innovador i l’esforç constant per millorar, la indústria ceràmica ha desenvolupat gran varietat de productes idonis per al seu ús en l’edificació pública i en l’urbanisme: façanes ventilades, paviments tècnics i d’alt trànsit, sostres ceràmics, rajoles per a sòls urbans, etc.”.

En definitiva “la ceràmica és un producte altament competitiu i amb unes prestacions de qualitat i durabilitat ideal per a l’ús en l’obra pública” indica el primer edil alcorí, destacant, a més, l’ “àmplia gamma de possibilitats estètiques”.

Per tot això “em permet formular-te la següent sol•licitud, i és que, en la mesura que siga possible, en els projectes que emprenga el teu municipi, tant en obra nova com en rehabilitacions, s’incloga la ceràmica com a material constructiu”, manifesta en la carta.

Així mateix, Falomir fa èmfasi en què “donar suport al sector ceràmic redunda en benefici de tota la Comunitat Valenciana, ja que és un sector fonamental per a la nostra economia”.

L’alcalde aprofita per convidar els alcaldes i alcaldesses a visitar l’Alcora, “estaria encantat de poder acompanyar-te i mostrar-te ‘in situ’ tots els avantatges anteriorment exposats en obres realitzades a la nostra localitat, així com donar-te a conéixer la destacada tradició ceràmica alcorina”, conclou la missiva.

Entre altres projectes, l’Ajuntament de l’Alcora ha utilitzat ceràmica en la remodelació i millora de les places de l’Ajuntament i del Convent, a les façanes de diferents edificis com el Museu de Ceràmica, les noves dependències municipals i el pavelló polifuncional, al parc Germanes Ferrer Bou, a la plaça de la Costera de l’Advocat (mural ceràmic del joc de l’oca amb motius alcorins), en la posada en valor de la bàscula municipal (façana), en rotondes, a les jardineres de la Costera de l’Advocat, al vial de la circumval•lació poliesportiu-cementeri, a les escales exteriors de l’Ajuntament, etc. A més, cal recordar que la localitat compta amb una Ruta de Murals Ceràmics, que és un dels seus principals atractius turístics.

D’altra banda, Falomir ha explicat que el proper mes de febrer començarà el projecte de remodelació “íntegrament amb ceràmica” de la plaça del carrer Molí Nou “amb aquesta actuació volem visibilitzar que es pot remodelar tota una plaça amb ceràmica, tant el paviment com el mobiliari”.

Premi Som Ceràmica

L’Ajuntament de l’Alcora va quedar en segon lloc en la primera edició dels Premis Som Ceràmica a l’Ús del Producte Ceràmic en Aplicacions Urbanes impulsat per la Diputació de Castelló. Falomir ha qualificat aquest certamen com una “molt bona iniciativa”, posant l’accent en la importància de promocionar l’ús de productes ceràmics per part de les administracions en l’obra pública.

Concretament, el projecte premiat va ser la remodelació i millora de les places de l’Ajuntament i del Covent i els carrers Sant Francesc i Arquebisbe Gasch.

Ajudes a la rehabilitació

El Govern municipal va decidir l’any 2016 introduir en les ajudes municipals per a la rehabilitació de façanes de cases i edificis una bonificació amb la finalitat de fomentar l’ús de ceràmica en els projectes.

Així, en aquelles rehabilitacions en les quals, com a mínim, el 20% del pressupost total de l’obra a executar corresponga a ús de taulell ceràmic en la façana principal, el sol•licitant opta a una subvenció extra de fins a 500 €.

Suport al sector en Cevisama

L’Ajuntament de l’Alcora estarà present, un any més, en Cevisama per oferir suport institucional a les empreses locals, que “com és habitual, tindran una presència destacada al saló valencià, on mostraran els seus dissenys, tendències i innovacions, resultat del seu esforç constant per millorar el producte, amb la qualitat com a seu segell d’identitat”, ha manifestat l’alcalde.

A més, en la fira, concretament, en l’estand de la Diputació, es presentaran “destacades iniciatives” com el 39è Concurs Internacional de Ceràmica de l’Alcora “tot un referent en el seu àmbit” (dilluns a les 16 hores) i les novetats en el projecte de recuperació i posada en valor de “tot un emblema” com és la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, origen de la indústria ceràmica de la província de Castelló (dimarts a les 12 hores).