Tornar

L’Ajuntament de l’Alcora sol·licita subvenció per a la restauració del castell de l’Alcalatén

L’Ajuntament de l’Alcora ha donat un nou pas al capdavant per a recuperar el castell de l’Alcalatén, vertader emblema de la comarca a la qual dóna nom.

En aquest sentit, ha sol·licitat al Ministeri de Foment una ajuda de 262.000 € per a restaurar i posar en valor el monument.

Cal recordar que en 1999-2000 ja es va realitzar una primera actuació d’emergència per restaurar la torre Oest, que presentava greus danys estructurals. En la mateixa intervenció, es va descobrir i va restaurar part de l’antemur que envolta l’alcassaba, en uns treballs que van tenir continuïtat en 2014 i que, com avança el primer tinent d’alcalde i regidor de Patrimoni, Víctor Garcia, prosseguiran enguany després de l’estiu. Al respecte d’això, recorda el compromís de la Conselleria de Cultura d’invertir al voltant de 30.000 euros per tal de dur a terme aquest projecte.

Pel que fa a les ajudes del Govern central, l’objectiu que s’ha proposat l’Ajuntament és culminar la restauració del castell, excavant per complet l’alcassaba, i restaurant el tram d’antemur que queda encara pendent així com els murs que romanen en peus i altres estructures visibles actualment.

“Esta és una oportunitat única per posar en valor un monument emblemàtic per a l’Alcora i la comarca. Esperem que el Ministeri de Foment accedisca a la nostra sol·licitud i, en breu, puguem anunciar l’inici de les obres”, manifesta el responsable de Patrimoni.

Cal recordar que el castell de l’Alcalatén és centre de nombroses activitats dels municipis pròxims, no només de l’Alcora. I que per ell discorren 2 rutes senyalitzades (els PR del Patrimoni i de les Ermites), així com la Mitja Marató de Muntanya, per la qual cosa són nombrosos els visitants que accedeixen a aquest paratge al llarg de l’any.

Garcia indica que “l’actuació inclou també la creació d’un ‘passeig arqueològic’, que envoltarà al castell, i una passarel·la que facilitarà l’accés fins a la part més alta, que hui és molt complicada i s’ha de realitzar grimpant per unes roques”.