Tornar

L’Alcora aprova el pressupost de 2021 amb el suport unànime de tots els grups

L’Ajuntament de l’Alcora ha aprovat hui en sessió plenària el pressupost municipal per a l’exercici 2021 amb el vot a favor de tots els grups del consistori, PSOE, PP i Més l’Alcora.

Els comptes ascendeixen a 15.531.957,03 euros, la qual cosa suposa un increment sobre les vigents de 2020 d’un 3%.

L’alcalde, Samuel Falomir, ha qualificat el consens aconseguit com a “necessari i exemplar”. Segons ha destacat, els tres partits “hem fet un exercici d’enteniment i responsabilitat per tal de fer front comú a l’efecte de la crisi del covid-19”, “tots -ha continuat- “hem renunciat a altres projectes per prioritzar mesures dirigides a la reactivació social i l’impuls econòmic de la nostra localitat”.

Tal com manifesten el primer edil i els portaveus de tots els grups en el pacte ‘Units per l’Alcora’, rubricat aquesta setmana: “Especialment en aquests moments, els partits de l’Alcora volem ser exemple de responsabilitat, diàleg i consens. Aquesta és, sens dubte, la millor resposta que podem oferir als nostres veïns”.

Les iniciatives principals, plasmades en l’acord que ha possibilitat el suport unànime als pressupostos, són: dotar una partida pressupostària de 300.000 euros destinada a ajudes directes per als autònoms de la localitat “la major quantia pressupostada per l’Ajuntament per a aquest fi” i crear una partida dirigida a desbloquejar un projecte “molt important per al creixement industrial de l’Alcora”, el PAI Santa, paralitzat des de desembre de 2008. La previsió és que es finalitze en 2022.

Eixos principals del pressupost 2021

El regidor d’Hisenda i Promoció Econòmica, Robert Tena, ha explicat que en el pressupost s’han marcat 3 eixos principals: ‘Reactivem l’Alcora’, que, amb un pressupost d’aproximadament 1,6 milions d’euros, aglutina les iniciatives d’impuls social i econòmic de la capital de l’Alcalatén; ‘L’Alcora 2021-2030’, que suma una quantia d’al voltant de 3,3 milions d’euros i inclou les inversions dirigides al creixement i transformació de la localitat; i ‘L’Alcora Viva’, amb totes les accions encaminades a la dinamització social, cultural i esportiva, per al que es destinarà 860.000, aproximadament.

Quant a polítiques socials i de promoció de l’ocupació, a més de les ajudes a directes a autònoms i el desbloqueig del PAI Santa, destaquen iniciatives com l’increment en un 25% de les ajudes econòmiques individuals respecte de les atorgades durant 2020 per tal de reforçar la protecció social de les persones en situació de vulnerabilitat, els programes de formació i d’impuls de l’ocupació, accions per a incentivar l’economia local com les línies d’ajudes per a la rehabilitació de façanes i el canvi de banyera per dutxa, la inclusió d’ajudes per a guarderia en les subvencions dirigides a estudis no obligatoris i la creació d’una partida d’ajudes a emprenedors amb l’objectiu d’afavorir la creació de nous negocis, entre altres.

Accions de prevenció contra el covid, el reforç de la neteja en els centres i la continuïtat del servei de manteniment de vies públiques i camins, que té com a objectiu millorar el dia a dia dels veïns i veïnes, ocupen també un lloc preferencial en el pressupost.

Pel que respecta a inversions, Tena ha ressaltat “demandes històriques” com són els projectes del pla Edificant per a la millora d’instal·lacions educatives –ampliació de l’IES Ximén d’Urrea i construcció d’un gimnàs al CEIP Grangel Mascarós–, la rehabilitació del Castell de l’Alcalatén i els projectes de dignificació de diferents espais urbans, creació de zones verdes i espais infantils, entre altres, el més votat pels veïns a través dels pressupostos participatius.

D’altra banda, el regidor ha recordat que en 2021 “per afavorir la implantació de noves empreses, la creació de treball estable i el foment de la sostenibilitat”, s’aplicaran noves bonificacions i s’augmentaran les existents en impostos com l’IBI (per als immobles d’ús residencial destinats a lloguer d’habitatge amb renda limitada per una norma jurídica i per a famílies nombroses), l’IAE (per a noves activitats empresarials i per a la contractació de personal indefinit) i l’ICIO (per a les obres en les quals s’incorporen sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar).