Tornar

L’Alcora entrega els premis del 42 Concurs Internacional de Ceràmica en una gala plena d’emotivitat i art

Es va celebrar a la plaça la Sang i va comptar amb l’artista alcorina, Ana Beltrán, com a mestra de cerimònies. Carlos Medina i Víctor Colomer van posar el toc musical a la vetlada

*****

El Concurs Internacional de Ceràmica de l’Alcora (CICA) va traspassar ahir les parets del Museu per a celebrar el lliurament de premis de la seua 42a edició. L’emblemàtica plaça la Sang va acollir, per primera vegada, una renovada i emotiva gala, conduïda per la reconeguda artista alcorina, Ana Beltrán, i amenitzada per dos grans músics com són Carlos Medina i Víctor Colomer.

L’esdeveniment, impulsat pel regidor de Cultura, Carlos Esteban, juntament amb el Museu de Ceràmica i Ultrasons, va comptar també amb la intervenció de l’alcalde de la localitat, Samuel Falomir, i el diputat de Promoció Ceràmica, Vicente Pallarés.

Sensibilitat, art, música i, sobretot, ceràmica. Talent a dolls damunt d’un escenari que va reunir els ceramistes, premiats i finalistes del prestigiós concurs internacional alcorí, i als seus principals patrocinadors.

Després de la gala, es va procedir a la inauguració de l’exposició del 42 CICA, formada per 40 peces. Una mostra que pot visitar-se al Museu de Ceràmica de l’Alcora fins al 30 de setembre.

DADES CICA// Des de 1981 fins a 2024, s’han presentat 8.500 obres, de 2.794 ceramistes, procedents de 76 països. En tot aquest temps, el concurs ha anat creixent en prestigi i en participació i ha permés atresorar al Museu de Ceràmica una de les millors col·leccions de ceràmica contemporània, composta per més de 230 obres.

Donada la seua importància, la Gala CICA 2024, inclosa en el cicle Maig Ceràmic 2024, és un dels actes triats per l’Ajuntament per a celebrar el Dia Internacional dels Museus. Un altre és la Ruta Barroca de la Ceràmica, que se celebra hui i demà diumenge. Una passejada de la mà de Maxim Garcia, llicenciat en Història de l’Art, per a descobrir la presència de la ceràmica i la seua influència en l’art a l’Alcora al segle XVIII.

Guanyadors 42a edició

L’obra vencedora és la proposta de Javier Perandones (Madrid): Reagrupació iterativa. El jurat ha elogiat la sensibilitat i la complexitat tècnica de la peça, destacant com cada detall convida a una profunda reflexió sobre la fragilitat i els límits del material ceràmic. El primer premi, patrocinat per l’Ajuntament de l’Alcora, està dotat amb 7.000 euros.

El segon premi, dotat amb 5.000 € i patrocinat per la Diputació Provincial de Castelló, ha recaigut en l’obra Losing balance, de Daniel Cavey (els Estats Units). El jurat ha reconegut i valorat la inspiració en elements de la ceràmica tradicional com a base per a la creació d’una obra contemporània.

Així mateix, es va acordar concedir Menció d’Honor a l’obra Vuelo pétreo de Sísifo, de Rafael Jiménez Chacón (Sevilla), destacant la seua impactant composició, d’inquietant simbolisme i narrativa autobiogràfica, en la qual es difuminen els límits entre l’oníric i el tangible.