Tornar

L’Alcora es prepara per a celebrar la festivitat de Sant Antoni

L’Alcora està ultimant els detalls per a la celebració de sant Antoni Abat el pròxim dissabte, una festivitat que té una gran tradició i notables singularitats en la localitat. Una d’elles és que, mentre que en la majoria de municipis de la província es construeix una única foguera, en la capital de l’Alcalatén cada barri té la seua pròpia foguera, que són visitades per la comitiva oficial després de la benedicció dels animals. En l’edició de 2023, com avança la regidora de Cultura, Ana Huguet, s’encendran 52 fogueres.

Enguany, a més, la festa recupera la completa normalitat, deixant arrere les restriccions de la pandèmia. La programació començarà a les 13.00 hores amb la benedicció dels prims, xicotetes coques fetes amb farina, sucre, aiguardent i oli d’oliva, que s’entregaran a la vesprada, a les 20.30 hores, a la plaça de l’Ajuntament. El consistori ha encarregat 7.500 d’aquests tradicionals dolços per a repartir entre els participants en la celebració.

Els animals seran també protagonistes de la jornada dedicada al seu sant protector. La benedicció tindrà lloc a les 18.30 hores a la plaça de l’Església. El clamorós ‘Vítol a Sant Antoni’ emmarca tota la protecció i clemència sol·lícita, per a animals i genets.

L’acte més important de la programació festiva és la matxà i, singularment a l’Alcora, el més destacable és l’autòctona Rècua Arriera, que desfila integrada en la cèlebre processó juntament amb la resta d’animals.

La comitiva o matxà rememora la secular rècua, que en el segle XVIII s’encarregava de transportar les benvolgudes peces ceràmiques de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda per tota la geografia espanyola. Una tradició de tal magnitud que fins i tot Goya la va immortalitzar en el seu quadre ‘El Cacharrero’, exposat en el Museu del Prado de Madrid.

La festa s’allargarà fins a la matinada amb la discomòbil ‘Disco Night Party’ a càrrec de DS Events. Començarà a les 00.00 hores i es durà a terme a la Pista Jardí.

La festivitat de Sant Antoni se celebra també en les dues pedanies alcorines, Araia i la Foia de l’Alcalatén.