Tornar

L’Alcora prepara activitats per prevenir l’Alzheimer i altres demències i millorar la qualitat de vida

La regidora de Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de l’Alcora, Tica Pons, ha mantingut una reunió amb la Dra. Ana M. Vernia, professora de la Universitat Jaume I, coordinadora del Grup d’Investigació Q-HEART amb motiu de la imminent obertura del centre de dia de l’Alcora i la necessitat d’oferir activitats a la ciutadania.

Vernia ha destacat la importància de la prevenció en demències en persones majors i no tan majors: “Les últimes dades de l’OMS són demolidores respecte a la deterioració cognitiva, per tant, la millor acció és la prevenció”.

Pons, per part seua, ha assenyalat la importància que tindrà aquest centre per a l’Alcora, així com la intenció d’“oferir activitats amb rigor, per a totes les persones interessades, sense cap mena d’exclusió, entenent la rellevància de les accions”. Així mateix, ha afegit que el projecte “Músiques per a la vida”, desenvolupat en la localitat, en la seu de l’Associació de Jubilats i Pensionistes de l’Alcalatén, ja és un bon començament.

Vernia, coordinadora d’aquest projecte, s’ha compromès amb l’Ajuntament i amb l’Alcora a desenvolupar un programa d’activitats que atenga la diversitat, permetent la prevenció i la millora de la qualitat de vida. En la seua opinió, “la investigació-acció és la millor manera de lluitar contra aquest tipus de malalties que impliquen deterioració cognitiva”.

Per aquest motiu, proposa la creació d’una Aula d’Investigació per a la Qualitat de Vida des de la Música, amb la possibilitat de dur-la a terme conjuntament amb la Universitat Jaume I i l’Ajuntament. “Seria el primer exemple d’aquestes característiques amb caràcter internacional”, ha destacat.

Cal ressaltar que la música té un gran impacte cerebral, amb importants estudis científics que avalen el seu poder per a la salut en general, i especialment per a la psicomotricitat, i la cognició. Universitats com la de Colòmbia estan treballant en aquests àmbits amb importants resultats.

La regidora de Polítiques Inclusives s’ha mostrat interessada en aquesta possibilitat, ressaltant els beneficis que aportaria “no sols a la ciutadania de l’Alcora, sinó també a la societat en general”, comprometent-se a lluitar per millorar aquestes situacions “que viuen massa persones”. A més, Pons ha manifestat el seu total acord en aquestes necessitats i la prioritat en la seua atenció. “No es pot permetre situacions tan greus com les que es veuen en l’actualitat, que van afectant cada vegada més a edats primerenques”. En aquest sentit, s’ha compromès a tractar la possibilitat de situar aquesta Aula d’Investigació a l’Alcora.

La reunió es va tancar amb l’esperança posada en la música practicada de manera activa. “Sentir música és bo, practicar-la i consumir-la és millor perquè va directament cap a les connexions cerebrals”. En aquest sentit, Vernia ha recordat que són diversos els estudis i activitats que s’han realitzat per tal de demostrar com la música pot millorar i fins i tot suprimir en alguna mesura alguns trastorns neuronals.
Un estudi de la Universitat d’Hèlsinki aporta que l’atenció a la música és comuna en totes les societats. Una gran quantitat d’estudis neurofisiològics han demostrat que escoltar i / o tocar música té múltiples efectes mesurables en l’estructura i funció del cervell humà (Elbert et al., 1995; Blood & Zatorre, 2001; Sutoo & Akiyama, 2004; Koelsch, 2011; Salimpoor et al., 2011; Salimpoor et al., 2013; Herholz i Zatorre, 2012; Chanda i Levitin, 2013).

Segons l’OMS, la malaltia d’Alzheimer és la forma més comuna de demència: es calcula que representa entre un 60% i un 70% dels casos. La demència afecta a nivell mundial a uns 50 milions de persones, de les quals al voltant del 60% viuen en països d’ingressos baixos i mitjans. Cada any es registren prop de 10 milions de nous casos. Es calcula que entre un 5% i un 8% de la població general de 60 anys o més pateix demència en un determinat moment.