Tornar

L’Alcora realitza la rèplica dels emblemàtics gegants Sentet, el Gall i Roseta, la Pelegrina

L’Alcora compta ja amb una rèplica dels seus emblemàtics ‘gegants’, Sentet, el Gall i Roseta, la Pelegrina. L’Ajuntament, a sol·licitud de la Colla Gegantera de la localitat, va encarregar realitzar aquestes reproduccions amb l’objectiu de preservar els originals, que compleixen ja 70 anys.

L’alcalde de la localitat, Samuel Falomir, i la regidora de Cultura, Ana Huguet, acompanyats pel president de la Colla, Agustín Gozalbo, i altres representants de l’entitat, han anat a visitar-los als salons de Bancaixa on es troben.

Cal ressaltar que els gegants i cabuts de l’Alcora són anteriors a la guerra del 36, però van ser destruïts en la guerra civil. Va ser durant l’alcaldia de D. Federico Michavila Paús, al juliol de 1950, quan s’encarreguen uns nous. Dels actuals, els gegants i cabuts més antics són, a més de Sentet i Roseta, el ‘cabut o cabet’ Tonet i la ‘ninota’ Joaneta.

El naixement de la Colla Gegentera de l’Alcora, en 2011, va suposar un “impuls fonamental” per a aquesta important tradició a la capital de l’Alcalatén. Durant aquests 9 anys, s’han anat incorporant nous membres a la família ‘gegantera’. Els primers a sumar-se van ser els dos cabuts infantils, Famboy i Chum Chum (2012). L’any 2013 va arribar el cabut José, el del Hispano i, un any més tard, en 2014, l’Alcora va donar la benvinguda a un altre mític cabut, Pepe, Arqueta. La gegantona Neleta, representant de la dona alcorina, es va incorporar en 2015, i l’any 2016 ho va fer el gegantó Nelet, que ret homenatge a l’emblemàtica ‘Rècua’ alcorina, representant l’esperit aventurer dels comerciants locals de ceràmica. En 2017 i 2018, es va dur a terme la restauració i canvi dels vestits dels gegants i cabuts “per tal de ressaltar encara més el seu atractiu”. I en 2019, l’últim a sumar-se a la família va ser el ‘gegantó’ Tàfol, un xic templat que va pujar a l’Alcalatén, va conéixer Neleta i es va enamorar d’ella.

“Tots aquests personatges cobren vida i ens alegren i animen les festivitats gràcies al bon fer de la Colla Gegantera. És difícil imaginar-se actes tan significatius com el Dia del Rotllo o Sant Vicent, entre molts altres, sense ells”, ha destacat Ana Huguet.

Així, la responsable municipal de Cultura ha remarcat la implicació de la Colla en la dinamització sociocultural del municipi, així com la seua “gran tasca” en la recuperació, preservació, difusió i posada en valor de les tradicions alcorines.

Cal recordar que l’associació ha posat en marxa importants iniciatives culturals, ja consolidades, com la ‘Trobada de Gegants i Cabuts de l’Alcora’.