Tornar

L’Alcora rehabilitarà i posarà en valor la zona fundacional de la Reial Fàbrica

L’Ajuntament de l’Alcora està treballant en el pròxim projecte emmarcat dins de la recuperació de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d’Aranda. Es tracta de la rehabilitació i valorització de la zona fundacional.

Tal com han explicat l’alcalde, Samuel Falomir, i la regidora de Cultura i Patrimoni, Ana Huguet, l’actuació es troba actualment en fase de redacció del projecte. “La previsió és que les obres comencen al llarg de 2022”, han avançat.

Per a aquesta actuació, el consistori ha obtingut una subvenció de 1,4 milions d’euros del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a través del programa 1,5% Cultural, que suposa el 75% del pressupost total, que ascendeix a 1,9 milions d’euros.

La zona fundacional de la Reial Fàbrica és la més sensible del conjunt, en tractar-se de la zona de major antiguitat, amb revestiments i pintures històriques, i requereix d’una actuació de rehabilitació integral per tal de convertir l’edifici en un espai visitable, d’ús sociocultural i de projecció nacional i fins i tot internacional, donat el seu paper preeminent en la història de la ceràmica espanyola.

Huguet ha destacat la “gran rellevància” del projecte, que preveu la recuperació de l’espai de la nau fundacional original i el seu pati claustre original, i de la imatge original de la façana. “Amb aquesta intervenció es produirà un impacte positiu i regenerador des de diversos punts de vista (urbanístic, cultural, turístic, patrimonial, ambiental…) i suposarà una clara millora en l’entorn amb la recuperació de la façana”, ha manifestat.

El projecte

L’actuació d’intervenció en la zona fundacional forma part del conjunt d’actuacions que l’Ajuntament té previst realitzar amb l’objectiu de poder recuperar completament el conjunt de la Reial Fàbrica perquè esdevinga un gran centre cultural al voltant de la ceràmica, tant des del punt de vista de la seua història, la seua producció i interpretació.

Segons el Pla Director, es proposa que la zona objecte del projecte siga un espai expositiu i d’interpretació de la Reial Fàbrica i de la indústria ceràmica.

Així, amb aquesta actuació, es pretén recuperar l’espai original de la nau fundacional i el seu pati, mitjançant una intervenció de rehabilitació integral, amb eliminació d’elements impropis, i restablint la connexió original amb l’edifici d’habitatges. A més, es planteja traure a la llum el soterrani que existeix sota la nau fundacional pati est (actualment emplenat i tancat).

La intervenció inclou la rehabilitació de la façana de l’Avinguda Castelló amb recuperació dels buits originals (previ estudi arqueològic de la façana), per a mostrar la imatge original.