Tornar

L’UJI i l’Ajuntament de l’Alcora posen en marxa la Càtedra l’Alcora d’Investigació Musical i Qualitat de Vida

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i l’alcalde de l’Ajuntament de l’Alcora, Samuel Falomir, s’han reunit per a la posada en marxa de la Càtedra l’Alcora d’Investigació Musical i Qualitat de Vida amb la finalitat de promoure la formació, la investigació, la innovació, i la divulgació en l’àmbit de la qualitat de vida, la música, la cultura i l’educació.
L’Alcora, pel seu model de gestió social, implicació en la qualitat de vida i les bones pràctiques, suposa l’entorn idoni per a establir-se com a centre d’investigació socioeducatiu i de benestar social, que pot generar nous models i línies d’investigació educativa, formativa i de generació d’ocupació, en connexió, a més a més, amb l’educació i formació de l’estudiantat de la Universitat Jaume I.
En la reunió han estat presents el vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació de l’UJI, Modesto Fabra, la regidora de Polítiques Inclusives, Tica Pons, i la professora del Departament d’Educació i Didàctiques Específiques de la Jaume I, Ana M. Vernia, que serà la directora d’aquesta càtedra que pretén formar una aliança, alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que permeta vertebrar els principals reptes, necessitats i oportunitats de la societat actual, com són la qualitat de vida, l’educació i l’ocupabilitat, des de la formació i la investigació.
La càtedra es focalitzarà en el benestar de les persones, principalment, a través de la música, com a element generador d’aquest benestar, i com a eina necessària per a la millora de la qualitat de vida. Així, aquest projecte investigarà l’impacte de la pràctica musical activa en la qualitat de vida de les persones; connectarà formació, investigació i aprenentatge amb la música i l’ocupabilitat; i desenvoluparà aliances, investigacions i projectes com, per exemple, un observatori per a la qualitat de vida.
A l’acte han assistit també Miguel Ángel Michavila i Javier Gasch, de l’empresa Torrecid; Jorge Carnicer i Óscar Carnicer, d’Emigres; i José Luis Esteban i Juan Manuel Nogueroles, de Caixa Rural l’Alcora. Aquestes tres societats alcorines han signat un conveni de col·laboració empresarial amb la nova càtedra, i seran considerades entitats col·laboradores d’aquest projecte que es desenvoluparà a l’Alcora i al campus universitari durant els pròxims anys.
Eva Alcón ha subratllat que «aquesta càtedra naix amb l’objectiu d’investigar l’impacte de la pràctica musical activa en la qualitat de vida de les persones, sobretot per a conèixer com la música ajuda a prevenir demències o retardar els seus processos entre la gent gran. Així, representa un exemple d’investigació responsable i centrada en les persones». A més, Alcón ha destacat que l’impuls d’aquesta càtedra, amb el suport de l’Ajuntament de l’Alcora i la col·laboració d’empreses locals, s’emmarca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament l’ODS 17 per a potenciar aliances que ajuden a assolir objectius vinculats a la millora de la salut i el benestar, així com l’educació de qualitat.
Per la seua banda, l’alcalde, Samuel Falomir, ha destacat la importància d’aquesta iniciativa pionera, que, a més a més, representa la primera càtedra que es durà a terme a la localitat. El primer edil ha afirmat que «es tracta d’una aposta decidida per la investigació, que redundarà en el benestar i la millora de la qualitat de vida de les persones, i per tant, s’emmarca dins de les accions de responsabilitat i compromís social promogudes per aquest ajuntament». «Estem molt satisfets de poder acollir aquesta enriquidora experiència a l’Alcora», ha ressaltat Falomir, qui, a més a més, ha volgut valorar el «gran treball» desenvolupat per la Universitat Jaume I i agrair la implicació de les entitats col·laboradores.
Aquest nou projecte de la Càtedra l’Alcora d’Investigació Musical i Qualitat de Vida se sumarà a altres iniciatives en les quals ja col·laboren l’Ajuntament i la Universitat Jaume I, com el projecte participatiu «Reial Fàbrica i territori», la Fundació Isonomia de l’UJI, o les pròximes jornades d’educació «Experiències i projectes dins i fora de les aules al nostre territori» que tindran lloc del 28 al 30 de juny a l’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora.