Tornar

L’Ajuntament presenta les últimes actuacions del projecte de recuperació i posada en valor de la Reial Fàbrica

La Reial Fàbrica ha sigut protagonista en Cevisama per tercer any consecutiu. En 2017 l’Ajuntament de l’Alcora va acudir a la fira valenciana per informar de l’inici dels tràmits per tal d’adquirir els terrenys en els quals se situa, un total de 9.000 m², i en 2018 per donar a conéixer els projectes que començaven a dissenyar-se per a la seua posada en valor, amb l’objectiu d’arribar al tercer centenari de la seua fundació (2027) amb aquest espai recuperat i de nou al servei de la societat.

Enguany, el Consistori ha presentat les primeres actuacions que han començat a veure la llum al llarg dels últims mesos, i que “dibuixen un futur esperançador”.

Futur Immediat

Recentment s’ha adjudicat el pla director, document fonamental que contindrà les directrius i especificacions de com es desenvoluparà i executarà el projecte. El termini per a la seua redacció és de 6 mesos.

D’altra banda, en breu, començaran 4 noves intervencions: reproducció digital en 3D dels forns, mitjançant la tècnica de la fotogrametria (patrocinada per la Caixa Rural de l’Alcora); ampliació de la Ruta Natural del Patrimoni Industrial, realitzant un itinerari circular i incorporant els elements situats en el marge esquerre del riu de l’Alcora; consolidació i restauració de les pintures murals de la façana lateral de la Reial Fàbrica, amb el finançament de la Conselleria de Cultura i la col·laboració de la Caixa Rural de l’Alcora; projecte de rehabilitació i musealització dels forns moruns i nau annexa, i substitució de la coberta de Azulejos BIC, actuació que compta amb una subvenció de fons FEDER, i aportacions de la Conselleria de Cultura i Diputació de Castelló. Està prevista la licitació de les obres en les pròximes setmanes i l’inici de les mateixes cap a abril-maig. El termini d’execució de les obres és de 6 mesos, d’aquesta manera, l’objectiu és poder inaugurar aquesta primera fase de restauració de la Reial Fàbrica a la fi de 2019.

Actuacions realitzades

D’una banda, s’ha dut a terme una intervenció preventiva a la zona dels forns moruns. Aquesta zona és una de les més importants a nivell patrimonial, i per això les actuacions van començar en aquest espai. Amb una inversió de la Conselleria de Cultura s’ha apuntalat la nau annexa als forns i les cambres d’aquests per a garantir la seua estabilitat estructural. També s’ha netejat la nau contigua de Azulejos BIC i s’han eliminat forjats defectuosos que suposaven un perill per al desenvolupament de futurs treballs. A més de la inversió de la Conselleria de Cultura, aquestes accions preventives han comptat amb l’ajuda econòmica de Torrecid.

D’altra banda, s’ha realitzat la planimetria completa de la Reial Fàbrica, fonamental per a poder escometre qualsevol projecte arquitectònic o arqueològic futur. Treball realitzat per l’arquitecte tècnic Joaquín Cabrera Bachero i finançat també per Torrecid.

Paral·lelament, el 16 de juliol de 2018 la Conselleria de Cultura va signar la resolució d’incoació de l’expedient de declaració de la Reial Fàbrica com Bé d’Interés Cultural, amb la categoria de Lloc Històric. Aquesta resolució garanteix la seua protecció jurídica alhora que marca les pautes i tutela de qualsevol intervenció futura en aquest espai.

Una altra de les actuacions ha sigut la posada en marxa d’una campanya de socialització, iniciada en el mateix moment de l’adquisició de l’immoble, “entenem que la recuperació de la Reial Fàbrica és un projecte que competeix a tota la societat alcorina. La Reial Fàbrica és de tots, i el projecte només tindrà èxit si la societat ho entén així. I per a això és fonamental la informació”, han destacat des de l’Ajuntament. Per això, des del primer moment, s’han realitzat reunions informatives amb entitats socials, culturals, esportives i educatives. Part important de la socialització del projecte de recuperació de la Reial Fàbrica el constitueix el programa MaigCeràmic, que va començar l’any 2017.

Un altre punt a destacar són els projectes educatius al voltant de la Reial Fàbrica i el Patrimoni Ceràmic local. Un total de 2 projectes d’innovació educativa, amb participació de 9 centres, estan basats en aquesta iniciativa. Aquests 2 projectes, coordinats pel Museu de Ceràmica, estan subvencionats per la Conselleria d’Educació, dins de la línia d’ajudes a projectes d’innovació educativa.

També s’han creat productes turístics. Entre altres qüestions, la recuperació de la Reial Fàbrica posseeix un potencial com a vertebrador del desenvolupament del sector turístic a l’Alcora. En aquest sentit, s’han posat en marxa una sèrie de productes turístics per tal d’explicar la petjada de l’activitat ceràmica en el territori, que se sumen a altres recursos ja existents (tallers artesanals, Museu de Ceràmica, ruta dels murals ceràmics…) i que es veuran reforçats amb l’obertura al turisme d’una part de la Reial Fàbrica (prevista per a finals de 2019) i el trasllat a aquestes dependències de l’oficina de turisme local.

I pel que respecta a les accions de divulgació/comunicació, al llarg de 2018 el projecte de recuperació de la Reial Fàbrica ha sigut presentat en nombrosos congressos, jornades tècniques i fires, en les seues diverses facetes (educativa, turística, patrimonial).