Tornar

Pamesa i Bestile rubriquen la seua col·laboració amb el projecte de la Reial Fàbrica

L’Ajuntament de l’Alcora ha rubricat sengles convenis de col·laboració amb Pamesa Cerámica i amb Bestile, per un import de 10.000 € cadascun, per al projecte de rehabilitació i posada en valor de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda.

En la signatura han estat presents l’alcalde, Samuel Falomir, el president del Grup Pamesa, Fernando Roig, el president de Bestile, Celso López, la regidora de Cultura i Patrimoni, Ana Huguet, i el director del Museu de Ceràmica, Eladi Grangel.

El primer edil ha agraït la col·laboració de totes dues empreses en aquest projecte “tan rellevant” per a l’Alcora “per tot el que ha significat i significa a nivell patrimonial, històric, social, etc. i, sobretot, perquè és una gran aposta de futur per al nostre poble”. Així, Falomir ha destacat “la seua sensibilitat amb la conservació i promoció del patrimoni

històric ceràmic”, subratllant que “el suport i la implicació, tant del sector públic com del sector privat, és molt important per al desenvolupament d’aquesta iniciativa”.

Amb la fundació de la Reial Fàbrica, l’any 1727, la capital de l’Alcalatén va protagonitzar l’episodi de renovació de la ceràmica més singular i de major transcendència en l’Edat Moderna d’Espanya i un dels capítols més brillants de la història de la ceràmica europea, perquè en les seues instal·lacions es va produir la que és considerada com a millor pisa europea del segle XVIII.

Falomir ha recordat que, de les instal·lacions on es va situar tan colossal fàbrica (va arribar a ocupar més de 11.000 m²), l’Ajuntament de l’Alcora va adquirir entre 2016 i 2017 una gran parcel·la de 9.000 m², iniciant així un “ambiciós i necessari” projecte per a retornar a la societat l’edifici on es va iniciar la història del sector industrial ceràmic de la província de Castelló. “Un projecte que situa a l’Alcora com a referent en la recuperació del patrimoni industrial” ha indicat.

En aquests moments estan en marxa les obres de rehabilitació de l’edifici dels forns àrabs, datats al voltant de 1805 “un dels espais de major importància històrica i patrimonial de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda”.