Tornar

Aproven un pressupost de 24,8 milions d’euros per a “continuar transformant l’Alcora”

L’Ajuntament de l’Alcora ha aprovat amb cap vot en contra -12 a favor (11 PSOE i 1 Més l’Alcora) i 5 abstencions (PP)- un pressupost per a 2024 de 24,8 milions d’euros, un 32% superior al de 2023.

L’alcalde, Samuel Falomir, ha assenyalat que “aquest pressupost busca continuar transformant l’Alcora, respondre a les demandes dels alcorins i alcorines i millorar el seu benestar i qualitat de vida”.

Així mateix, ha destacat que la seua aprovació “suposa la base per a una bona gestió del municipi durant els pròxims 12 mesos, ja que ens permetrà abordar importants projectes perquè el nostre municipi avance cap a un futur estratègic”.

Destacades inversions per a 2024

El capítol d’inversions ascendeix a 9,5 milions d’euros, dels quals 5,6 milions, aproximadament el 60%, procedeixen de subvencions d’altres administracions.

Inclou actuacions “tan importants” com la construcció de la nova biblioteca -primer projecte de la Casa de la Cultura-, l’adquisició de terrenys per a la construcció de ‘VPO’, la recuperació de l’edifici fundacional de la Reial Fàbrica, el pla de millora de les instal·lacions esportives, els projectes del pla Edificant (ampliació i millora de l’IES Ximén d’Urrea, construcció d’un gimnàs al CEIP Grangel Mascarós i reforma integral del CEIP Comte d’Aranda), la creació d’una zona verda al Moreral, la construcció de banys públics a Araia…

Regeneració urbana, més i millors infraestructures culturals, esportives i educatives, impuls d’habitatge protegit, recuperació patrimonial, millora de l’eficiència energètica … són “eixos claus” per a l’any vinent quant a inversions.

Falomir ha indicat que també hi ha reservada una partida per a la compra de l’antiga fàbrica Sanchis. “Des de l’Ajuntament hem fet una oferta i, en el cas que s’accepte, podrem materialitzar l’adquisició, que reportarà nombrosos beneficis als alcorins i alcorines, des de l’eliminació del fibrociment fins a l’execució de projectes clau per al futur del nostre poble. Per tot això i, com sempre dic, no tire la tovalla en la consecució d’aquest objectiu. Per intentar-ho no serà”.

I, per descomptat, la protecció social està també garantida en els comptes de 2024, a través dels recursos i iniciatives de l’àrea de Polítiques Inclusives”, ha ressaltat.

D’altra banda, “no ens oblidem del nostre lema ‘lAlcora Viva’, per la qual cosa contemplem el pressupost necessari per tal d’impulsar un gran nombre d’activitats de molt diversa índole: culturals, socials, esportives, infantils, lúdiques… que faran que, amb la col·laboració de les associacions locals, el nostre poble continue més viu que mai”.

El primer edil ha insistit que, a més dels projectes de gran envergadura, “tindrem molt presentes eixes xicotetes obres del dia a dia que serveixen per a fer la vida més fàcil i amable a la ciutadania”.

Responsabilitat econòmica

Gràcies a una gestió econòmica eficient i responsable, que ens va portar la passada legislatura a liquidar tot el deute de l’Ajuntament, podrem sol·licitar un préstec per a impulsar alguns d’aquests projectes. Amb el compromís, això sí, de seguir la senda de responsabilitat econòmica que caracteritza a aquest Govern i amortitzar-lo en la major brevetat possible”.

Falomir ha volgut també mostrar el seu orgull en referència a “la capacitat del meu equip per a mobilitzar-se, tocar a portes i aconseguir ajudes, la qual cosa ha possibilitat que del total del capítol d’inversions, 5,6 milions vinguen de subvencions de diferents administracions”.

Tot això també ens ha permés baixar impostos. Els veïns i veïns pagaran en 2024 un 10% menys d’IBI”, ha afegit l’alcalde.

Com a principal instrument de l’acció política, hem elaborat un projecte pressupostari que donarà resposta als desafiaments actuals del nostre poble, garantirà la prestació d’uns serveis públics de qualitat i atendrà les necessitats socials. Un pressupost perquè l’Alcora continue avançant per la senda del benestar i el progrés”, ha conclòs.

15 principals inversions

– Ampliació i millora de l’IES Ximén d’Urrea (Edificant): 4.062.082,30 €

– Construcció Casa de la Cultura (biblioteca): 1.336.313,33 €

– Adquisició terrenys per a ‘VPO’: 600.000 €

– Construcció gimnàs en CEIP Grangel Mascarós (Edificant): 476.430,38 €

– Recuperació edifici fundacional Reial Fàbrica: 451.300 €

– Adquisició parcel·les per a crear zona verda al Moreral: 375.000 €

– Compra Sanchis: 360.000 €

– Millores instal·lacions esportives: 275.000 €

– Finalització obres urbanització PAI ‘Camí Santa’: 246.548,11 €

– Ampliació nínxols cementeri municipal: 220.000 €

– Millores viària CV-16: 200.000 €

– Millora eficiència energètica enllumenat públic: 192.200 €

– Reforma integral del CEIP Comte d’Aranda (Edificant): 150.000 €

– Adequació magatzem municipal per a ús de la banda de música: 99.000 €

– Construcció banys públics a Araia: 77.000 €