Tornar

El projecte “Músiques per a la vida”, present en la conferència internacional Culture, Health and Wellbeing

“Pràctica musical activa per a la prevenció de l’Alzheimer. Un cas a l’Alcora, Espanya”. Aquesta és la proposta que es presentarà en la Culture, Health and Wellbeing International Conference (CHW21), una de les conferències internacionals sobre cultura, salut i benestar més importants del món. Encara que estava prevista la seua celebració a Bristol, finalment, a causa de la pandèmia, es durà a terme de manera virtual del 21 al 23 de juny.

La doctora de la Universitat Jaume I Ana M. Vernia i el neuropsicòleg Ibán Tripiana estan treballant en aquest projecte, que compta amb el suport de l’Ajuntament de l’Alcora i la seua regidoria de Polítiques Inclusives i Igualtat, liderada per Tica Pons.

L’objectiu general d’aquest projecte d’investigació és estudiar els efectes cognitius de la música en adults majors. En concret, es pretén testar i aportar evidències que la música produeix millores en el rendiment cognitiu i, per tant, pot ser una eina terapèutica més a l’hora de previndre i / o servir com a tractament per a l’aparició de processos neurodegeneratius com la malaltia d’Alzheimer i altres demències, així com millorar la qualitat de vida d’eixes persones, que també serà valorada.

Els participants d’aquesta investigació formen part del projecte “Músiques per a la vida”, que ha hagut de parar completament l’activitat durant el covid, a l’espera de poder recuperar prompte la seua activitat a través de grups bambolla, donada la importància del projecte.

Tant Tripiana com Vernia assenyalen la “necessitat” de seguir amb aquestes activitats, que “permetran nous avanços científics en el marc de les malalties neurodegeneratives”. En aquesta línia, Pons posa el focus en la “greu situació”, recordant que “cada 3 segons es detecta un cas de demència” i “la prevenció juntament amb la investigació són accions primordials per a la millora de la qualitat de vida”.

Amb més de 200 comunicacions de 20 països, més de 100 sessions en viu i 10 panells de països de tot el món, CHW21 exhibirà treballs d’art i salut des de diferents perspectives que abasten polítiques, investigació, pràctica, experiències viscudes i coproducció.