Tornar

Fitur 2023// L’Alcora promocionarà la Reial Fàbrica i el Museu de Ceràmica en l’aeroport de Castelló

L’Ajuntament de l’Alcora ha arribat a un acord amb l’aeroport de Castelló per a promocionar el municipi en les seues instal·lacions a través de diferents suports informatius. Així ho han anunciat l’alcalde, Samuel Falomir, i la directora general de l’Aeroport, Blanca Marín, en la Fira Internacional de Turisme de Madrid – Fitur 2023.

Concretament, es publicitaran dos dels reclams turístics més importants de la capital de l’Alcalatén, el Museu de Ceràmica i la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda. Marín i Falomir han avançat que en l’Oficina de Turisme de l’Aeroport es podran recollir invitacions per a poder visitar de manera gratuïta els dos espais.

La directora general ha destacat que “l’aeroport de Castelló és la porta d’entrada per a milers de persones que venen a visitar la província. Per tant, constitueix un aparador on es poden mostrar els actius turístics del territori. Per això, ens sembla una gran idea que la campanya promocional que desenvoluparà l’Alcora en les instal·lacions”.

En la mateixa línia, el primer edil ha ressaltat que “amb tota seguretat, aquesta acció repercutirà molt positivament en l’arribada de visitants a la nostra localitat”.

Falomir ha agraït a Marín l’oportunitat de fer realitat aquesta iniciativa i ha posat en valor la seua “gran labor” en l’impuls de l’aeroport. Finalment, ha convidat als presents a visitar l’Alcora i gaudir del seu ric patrimoni industrial, cultural i natural.

“L’Alcora té molts atractius, però, allò que ens defineix i ens diferencia és, sense cap dubte, la ceràmica. Amb més de 500 anys de tradició terrissaire, en els seus carrers i edificis i en el seu entorn es pot veure, sentir i viure la ceràmica. En la Reial Fàbrica i en el Museu de Ceràmica tenim el reflex d’un esplendorós passat, un brillant present i un futur prometedor”, ha destacat.

Reial Fàbrica i Museu de Ceràmica, dos referents

Amb la fundació de la Reial Fàbrica, l’any 1727, la capital de l’Alcalatén va protagonitzar l’episodi de renovació de la ceràmica més singular i de major transcendència en l’Edat Moderna d’Espanya i un dels capítols més brillants de la història de la ceràmica europea, ja que en les seues instal·lacions es va produir la que és considerada com a millor pisa europea del segle XVIII.

La seua recuperació, en la qual l’Ajuntament de l’Alcora està immers des de 2016, “ens permetrà dissenyar una interessant oferta turística al voltant del nostre patrimoni, amb la qual esperem atraure a un important nombre de visitants. Cosa que, al seu torn, repercutirà en benefici de l’economia local, l’hostaleria, el comerç, etc.”.

El Museu de Ceràmica és “un espai viu, tot un referent en el seu àmbit”. Va nàixer en 1994 amb la vocació de recuperar, exposar i divulgar el patrimoni ceràmic de l’Alcora.

Compta amb 800 m² d’exposició i prop de 1.000 peces distribuïdes en tres mostres permanents: Ceràmica de l’Alcora (la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda i produccions posteriors), Terrisseria Popular de l’Alcora i Ceràmica Contemporània.

Les instal·lacions compten també amb dues sales d’exposició temporal que permeten dinamitzar la programació del museu amb exposicions de producció pròpia o aliena, amb el Concurs Internacional de Ceràmica com a mostra de referència.

L’espai més preuat es troba en la planta soterrani, on se situa el taller ceràmic, equipat per a oferir tota mena d’activitats tant al públic escolar com grups de totes les edats.

La visita a les exposicions del museu es pot realitzar de manera lliure o mitjançant les diferents propostes que ofereix el departament de didàctica, sumant a l’experiència la possibilitat de convertir-se en un ceramista de diversos períodes històrics.