Tornar

L’Ajuntament aconsegueix 340.000 euros per a la primera intervenció en la zona fundacional de la Real Fàbrica

Objectiu aconseguit. L’alcalde de l’Alcora, Samuel Falomir, ha assolit el propòsit d’obtindre ajudes per a sufragar el 50% de la primera intervenció de rehabilitació en la zona fundacional de la Reial Fàbrica, que ascendeix a 540.000 euros.

De fet, ha superat aquesta meta, ja que l’Ajuntament ha aconseguit captar 340.000 euros: 150.000 euros de la Generalitat Valenciana, 100.000 euros de la Diputació de Castelló i 90.000 euros del Grup Torrecid.

Falomir ha agraït “encaridament” la implicació de totes dues administracions i del grup empresarial en aquest projecte “tan important per als alcorins i alcorines”. Ho ha fet en la reunió mantinguda aquest matí en el Palau de les Aules a la qual, a més del primer edil, han assistit el president de la Diputació, José Martí, la directora territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana a Castelló, Eva Redondo, la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de l’Alcora, Ana Huguet, i el director de Recursos Humans de Torrecid, José María Mor.

Projecte en la zona fundacional de la Reial Fàbrica

Després de la rehabilitació de la Nau dels Forns, oberta al públic des d’abril de 2021, el següent pas és recuperar la zona fundacional de la fàbrica.

El projecte que s’executarà està dirigit a garantir la seguretat i la conservació dels elements estructurals de l’edifici fundacional.

Com ha explicat Ana Huguet, amb aquesta intervenció de rehabilitació es pretén “retornar la composició original a la façana principal i rehabilitar la coberta de manera que quede totalment estanca i presente condicions de seguretat”.

Així, el projecte contempla l’eliminació d’elements impropis que impedeixen la lectura de la configuració inicial de l’immoble primitiu, la consolidació dels elements estructurals per a dotar a l’edifici de les condicions òptimes d’estabilitat, l’esmena de patologies existents en l’actualitat detectades en els diversos elements constructius i la rehabilitació i recuperació de la coberta que alberga la zona fundacional.

La intervenció inclou també la rehabilitació de la façana de l’avinguda Castelló amb la recuperació dels buits originals per a mostrar la imatge original.

“Es tracta d’una primera actuació en la zona fundacional que s’emmarca dins de la recuperació i posada en valor de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda. Conforme anem aconseguint més finançament, continuarem avançant en aquest ambiciós projecte amb el qual volem recuperar l’emblemàtica manufactura comtal per a posar-la al servei del poble”, ha destacat l’alcalde alcorí.