Tornar

L’Ajuntament de l’Alcora celebra la declaració de Bé d’Interès Cultural per a la Reial Fàbrica

El Ple del Consell ha aprovat la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC), amb la categoria de Lloc Històric, a favor de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda.

L’Ajuntament de l’Alcora celebra aquesta “merescuda distinció”, màxima figura de protecció que té la Llei de Patrimoni Cultural Valencià. Cal recordar que, qualsevol intervenció en un BIC, ha de ser autoritzat per l’administració autonòmica competent en matèria de cultura, i ha d’ajustar-se a les directrius que marca la llei.

Com manifesta l’alcalde de la localitat, la Reial Fàbrica compta amb “elements més que suficients per a fer-se creditora d’aquest reconeixement”. Així, Samuel Falomir ha destacat la “gran rellevància” i l’“indubtable interés” de l’immoble en el qual fa quasi 300 anys va començar a forjar-se la identitat actual de la població alcorina i en el qual va nàixer el sector ceràmic de la província.

“El nostre poble ha vist reconegut, una vegada més, el seu valuós patrimoni i la seua història com a bressol de la indústria ceràmica espanyola”, assenyala el primer edil.

Per part seua, el primer tinent d’alcalde i regidor de Patrimoni, Víctor Garcia, ressalta que la consecució del BIC “suposa un gran assoliment que dóna resposta a l’intens treball que s’està realitzant des del consistori en matèria de protecció i recuperació del nostre patrimoni”. S’han aconseguit “importants assoliments” en aquest sentit al llarg dels últims anys.

A més de contribuir a donar-li una major protecció, la declaració “facilita l’accés a importants ajudes econòmiques per a la seua rehabilitació i posada en valor –projecte ja en marxa- , entre elles, l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment, aconseguit enguany per a la rehabilitació del Castell de l’Alcalatén”, explica Garcia.

Falomir i Garcia agraeixen “la sensibilitat de la Generalitat Valenciana i la Conselleria de Cultura en un tema tan rellevant per a l’Alcora”.

Importància de la Reial Fàbrica

No s’entendria la puixança de la indústria taulellera de Castelló sense la Reial Fàbrica de l’Alcora. A més, és un dels escassos exemples de l’incipient desenvolupament industrial d’Espanya al segle XVIII, i per això, un element únic del Patrimoni Industrial Valencià.

Amb la seua fundació, l’any 1727, la capital de l’Alcalatén va protagonitzar l’episodi de renovació de la ceràmica més singular i de major transcendència en l’Edat Moderna d’Espanya i un dels capítols més brillants de la història de la ceràmica europea, ja que a les seues instal·lacions es va produir la que és considerada com a millor pisa europea del segle XVIII.

D’aquesta manera, la Reial Fàbrica constitueix la primera i més important empresa de la Il·lustració destinada al proveïment de productes ceràmics d’alta qualitat i va aconseguir gran projecció internacional, conservant-se hui dia peces en importants museus i col·leccions privades de tot el món.

Entre els seus elements, destaquen les naus fundacionals (1726-1727) i 3 grans forns àrabs de doble cambra, de finals del segle XVIII, en perfecte estat de conservació.