Tornar

L’Ajuntament destina 1,6 milions d’euros a mesures per a la reactivació social i econòmica de l’Alcora

‘Reactivem l’Alcora’. Aquesta és la denominació que rep un dels principals eixos del pressupost de 2021 i que agrupa les mesures més importants dirigides a impulsar social i econòmicament la localitat.
Una de les accions més destacades en aquest sentit és la creació d’una línia d’ajudes directes a autònoms amb una dotació “sense precedents” de 300.000 €. L’objectiu, tal com han acordat els 3 grups municipals de l’Ajuntament, és que es puguen posar en marxa “com més prompte millor”, per la qual cosa el següent pas és acabar de definir en les pròximes setmanes les bases de la convocatòria.

“Amb aquesta iniciativa volem contribuir des de l’Ajuntament a reactivar l’economia local i donar suport de manera decidida a un dels col·lectius que més està patint les conseqüències de la pandèmia. I és que -tal com manifesten- són molts els autònoms que estan veient perjudicada notablement la seua activitat, ja siga de manera parcial o total”.

L’Ajuntament també col·laborarà amb les associacions de comerç i hostaleria mitjançant la signatura de sengles convenis dotats amb 9.000 € cadascun.

Una altra de les iniciatives que apunta l’equip de govern és el desbloqueig del primer PAI industrial de l’Alcora, el de Santa, paralitzat des de novembre de 2008. “És molt important que acabem aquest PAI per tal d’afavorir que les indústries puguen quedar-se a la nostra localitat i també disposar de més metres de sòl industrial que permeta que vinguen noves empreses a l’Alcora”, ha indicat l’alcalde, Samuel Falomir, destacant que aquest projecte “impulsarà també la generació de llocs de treball”.

El PAI industrial Santa compta amb una superfície de 107.848,56 m². La previsió és que es s’acabe d’executar entre 2021 i 2022 amb un pressupost total aproximat de 2,9 milions d’euros, gran part d’eixa quantia l’assumeix l’Ajuntament i una altra part l’assumiran els propietaris. Per a 2021 s’ha inclòs en el pressupost una partida de 246.548,11 €.
En relació a les ajudes econòmiques individuals, destinades a atendre les necessitats bàsiques dels col·lectius més vulnerables, s’han incrementat en un 25% respecte a les atorgades durant 2020. “La crisi del covid-19 està tenint greus conseqüències econòmiques i socials i és fonamental estar al costat de les persones que pitjor l’estan passant”, manifesta el Govern local. Cal destacar que el pressupost municipal de 2021 contempla més de 900.000 € en total per a l’àrea de Polítiques Inclusives. Un dels projectes que s’inclou en aquesta partida és la posada en marxa de l’“esperat” Centre de Dia de l’Alcora.

A més, han recordat que, recentment, s’ha constituït la Mesa de Cooperació Social de l’Alcora, integrada per representants de Serveis Socials, Creu Roja i Cáritas, amb la finalitat de sumar esforços per elaborar, planificar i executar de manera conjunta actuacions d’inclusió social.

Després de la “gran acceptació” obtinguda enguany, en 2021 es reeditaran les ajudes per fomentar la rehabilitació, concretament, les dirigides a la rehabilitació de façanes i a la substitució de banyeres per plats de dutxa, amb un pressupost de 60.000 € (30.000 per a cada convocatòria). “Amb aquestes subvencions, a més d’ajudar els veïns i les comunitats a realitzar aquestes reformes, es contribueix a estimular l’economia local, mitjançant la contractació d’autònoms i empreses del poble per a l’execució dels treballs”, han indicat.

Altres 20.000 € del pressupost es destinaran a fomentar la implantació de noves iniciatives empresarials a l’Alcora mitjançant la posada en marxa d’ajudes directes a emprenedors. Aquesta acció s’inclou dins del pla ‘L’Alcora Emprén’, juntament amb l’espai de coworking de la Caixa Rural, i el servei d’assessorament a emprenedors que ofereix el Pacte per l’Ocupació dels Municipis Ceràmics, presidit per l’alcalde de l’Alcora. El Punt d’Assessorament a Emprenedors de la capital de l’Alcalatén està situat a l’Escola Superior de Ceràmica.

“A més fomentar l’ocupació, a través dels programes impulsats per Labora, elaborarem un Pla Formatiu d’Inserció Laboral, en col·laboració amb el Pacte Ceràmic i altres entitats com la Cambra de Comerç o Creu Roja, dirigit a persones de la localitat que es troben en situació de desocupació per tal de contribuir a incrementar la seua ocupabilitat i impulsar l’activitat emprenedora. Perquè l’oferta formativa siga plenament eficient, s’ajustarà a les necessitats reals i actuals del mercat laboral”, han subratllat.