Tornar

L’Ajuntament ha presentat al·legacions al PAT per a defensar el creixement industrial de l’Alcora

L’Ajuntament de l’Alcora ha presentat al·legacions a la versió inicial del Pla d’Acció Territorial de l’Àrea Fundacional de Castelló per considerar que “atenta contra els interessos generals del municipi, limitant les seues possibilitats de creixement”.

Com s’argumenta en el document presentat a la Conselleria, en el PAT “no s’han tingut en compte les determinacions previstes en el PGOU en tramitació, que planteja desclassificar part dels sectors proposats pel Pla General vigent (que data de 1989) dispersos pel terme municipal i que no s’han consolidat, proposant el creixement tant residencial com industrial al costat del nucli urbà”.

En aquest sentit, l’alcalde, Samuel Falomir, ha recordat que en l’actualitat es troba “molt avançada” la tramitació de la Revisió del Pla General Estructural d’Ordenació Urbana. De fet, “la versió inicial d’aquesta revisió compta amb l’aprovació del Ple, així com amb document de referència favorable emés per la Direcció General de Gestió del Medi natural i informes favorables de les diferents Administracions Públiques afectades”.

D’altra banda, Falomir ha assenyalat que en el PGOU en tramitació “es protegeix gran part del sòl no urbanitzable, coherent amb les zones proposades en el PAT de l’àrea funcional de Castelló”.

El primer edil ha destacat que el consistori porta treballant en la revisió del PGOU des de l’any 2007, havent sigut des de llavors “una constant les reduccions” que han hagut d’anar incorporant-se a la proposta inicial, a causa de successius canvis normatius.

“L’Ajuntament no és partidari d’un urbanisme salvatge que advoque per un creixement incontrolat, però sí d’un urbanisme que puga dotar-nos de sòls aptes i ordenats que ens permeten afrontar els reptes econòmics i socials que ens ofereix aquest segle XXI, amb la finalitat de vetlar pels interessos generals dels nostres veïns i veïnes”, ha manifestat l’alcalde.

“El nostre poble té el privilegi de ser, juntament amb altres municipis veïns, un dels principals motors econòmics de la província de Castelló i eixe privilegi és al mateix temps una responsabilitat, responsabilitat a la qual no podrà donar compliment sense una programació adequada, ordenada i real dels creixements futurs”.

I és que, tal com assenyala Falomir, “l’experiència ha demostrat que només aquells territoris que compten amb una deguda planificació i vertebració del territori poden exercir i continuar exercint en el futur el seu paper de lideratge i l’Ajuntament defensarà aquests interessos”.

Respecte a la principal activitat econòmica de l’Alcora, la indústria ceràmica, “considerem que el PAT hauria de contemplar la possibilitat de classificar sòl urbanitzable d’ús industrial per a, a través d’aquestes actuacions, millorar la qualitat dels sòls urbans industrials i mantindre el municipi com un dels principals clústers de la indústria ceràmica, tal com precisament contempla el PGE en tramitació”.

Per tot això, l’Ajuntament ha sol·licitat que el PAT de l’Àrea Funcional de Castelló siga revisat, i en la seua anàlisi tinga en consideració les determinacions del Pla General Estructural en tramitació i formule en el seu cas determinacions que permetan compatibilitzar les demandes urbanístiques i de la indústria de l’Alcora (motor econòmic industrial de la província) amb la proposta final del Pla d’Acció Territorial.