Tornar

L’Alcora finalitza els pagaments de la compra de la Reial Fàbrica i La Muy Noble

L’Ajuntament de l’Alcora ha satisfet la totalitat dels pagaments derivats de la compra de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda i de La Muy Noble. La compra de tots dos immobles, tal com ha explicat l’alcalde, Samuel Falomir, s’emmarca dins de l’objectiu del Govern de l’Alcora de “recuperar el ric patrimoni local per a rehabilitar-lo, posar-ho en valor i al servei de tot el poble”.

L’Alcora, referent en la recuperació del patrimoni industrial amb la Reial Fàbrica

Els pagaments ajornats per l’adquisició de la Reial Fàbrica es van completar l’any passat. Cal recordar que entre 2016 i 2017 el consistori va adquirir els 9.000 m² de la parcel·la que constitueix l’emblemàtica manufactura per 810.000 euros, quantia que s’ha pagat de 2017 a 2022 (135.000 euros a l’any).

En 2017 i 2018 es van realitzar algunes xicotetes intervencions d’urgència per a frenar la deterioració d’algunes parts especialment sensibles, sobretot en la zona dels forns redons construïts entre 1798 i 1805: apuntalament, neteja, eliminació dels pins de la coberta, retirada de forjats en mal estat, etc.

A més, la Reial Fàbrica és, des de maig de 2019, Bé d’Interés Cultural, amb la categoria de Lloc Històric, declaració que reconeix la singularitat d’aquest edifici i la seua importància al llarg de la història.

Al juliol de 2019 es va presentar el Pla Director, full de ruta de la planificació de les intervencions i futurs usos d’aquest gran espai, que contempla una sèrie d’accions per al període 2020- 2030.

Entre octubre i desembre de 2019 es van executar les obres de recuperació de la policromia original de la façana lateral.

Després de l’execució d’un ambiciós projecte, en 2021 es va obrir al públic el primer espai rehabilitat, la Nau dels Forns.

L’últim pas dins de la recuperació i posada en valor de la Reial Fàbrica ha sigut l’adjudicació per 446.673.55 euros a l’empresa BECSA, SA, el mes de febrer passat, d’un nou projecte: la primera intervenció de rehabilitació en la zona fundacional de la fàbrica, dirigida a garantir la seguretat i la conservació dels elements estructurals de l’edifici fundacional y a retornar la composició original a la façana principal.

L’edifici de La Muy Noble serà la futura Casa de la Cultura de l’Alcora

L’edifici que va albergar una de les fàbriques artesanals de ceràmica més emblemàtiques de la província, ‘La Muy Noble y Artística Cerámica de Alcora’, es convertirà en la futura Casa de la Cultura de la localitat. Per a això, l’Ajuntament va adquirir a la fi de 2020 l’immoble, que compta amb aproximadament 1.200 m², per una quantitat de 363.000 euros: 120.000 euros es van abonar a la firma i la resta s’ha pagat en 3 anys, de 2021 a 2023, a raó de 81.000 euros cada any. Així, enguany s’ha efectuat l’últim pagament.

La primera fase dins del projecte de creació de la nova Casa de la Cultura serà la construcció de la nova biblioteca. Cal recordar que per a aquesta actuació l’Ajuntament ha obtingut una subvenció de 624.385,73 euros dels fons europeus Next Generation.

L’edifici es connectarà amb el magatzem municipal per a guanyar espai. La finalitat és donar resposta a diferents necessitats actuals de la població, tant culturals com formatives i d’una altra índole.

D’una banda, se solucionarà el problema d’espai que té ara l’Escola de Música, ja que passarà a situar-se a la Casa de la Cultura, que a més comptarà amb un local d’assaig i de concerts per a la banda de música.

També albergarà un saló per a la celebració de diferents actes amb capacitat per a 500 persones, l’Escola Oficial d’Idiomes, els tallers de l’Escola per a Persones Adultes, cafeteria, oficines municipals i un espai d’interpretació.

Falomir ha subratllat que “la materialització d’aquest projecte ens permetrà tindre més i millors serveis i ofertar una programació cultural més ambiciosa”.