Tornar

L’Alcora inaugura l’Aula d’Investigació Musical “Francisco Vernia”

L’Alcora ha inaugurat l’Aula d’Investigació Musical “Francisco Vernia”, una iniciativa que s’emmarca dins de les accions de la Càtedra “l’Alcora d’Investigació Musical i Qualitat de Vida” i que compta amb la donació d’instrumental Orff.

A l’acte han assistit l’alcalde, Samuel Falomir, la regidora de Polítiques Inclusives, Tica Pons, i representants de les empreses que donen suport al projecte; Caixa Rural l’Alcora, Torrecid i Emigrés. També la Universitat Jaume I dona suport a aquestes accions i aposta per la investigació per a la qualitat de vida.

La nova aula dota al projecte d’un espai i recursos materials que permetran dur a terme la investigació iniciada abans de la pandèmia. Els instruments musicals Orff, específicament els xilòfons, i la xicoteta percussió, són una part important de les activitats musicals d’aquesta iniciativa, potenciant la lateralitat, la independència psicomotora, a més de la concentració, la coordinació i l’equilibri motor i cognitiu.

Les investigacions que s’emporten des de la càtedra es dirigeixen especialment a la qualitat de vida, en totes les edats. El projecte “Músicas para la Vida”, que va ser el que va iniciar aquestes accions d’investigació, se centra principalment en la prevenció de demències, especialment l’alzheimer.

Com explica la directora de la càtedra, Ana M. Vernia, “les investigacions suggereixen que escoltar o cantar cançons pot proporcionar beneficis emocionals i conductuals en persones amb malaltia d’Alzheimer i altres tipus de demència. Els records musicals solen conservar-se en la malaltia d’Alzheimer perquè les àrees cerebrals claus relacionades amb la memòria musical estan poc afectades per la malaltia. Es coneix que la música pot reduir l’estrés, l’ansietat i la depressió, incidint positivament en la memòria”.

Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) només una quarta part dels països del món compta amb una política, estratègia o pla nacional de suport a les persones amb demència i les seues famílies. “En aquest sentit, l’Alcora pren la iniciativa en les seues polítiques socials”, ha subratllat.

L’acte va finalitzar amb l’actuació del cor del projecte “Músicas para la Vida”. Els participants en el mateix afirmen que les seues vides han canviat a millor des que estan en aquest projecte i, encara que la pandèmia va haver de paralitzar les activitats, han tornat “amb moltes ganes i il·lusió”.