Tornar

L’emulsió de contemporaneïtat i tradició determinen les vibracions per al segon cap de setmana

Després de les bones vibracions del primer cap de setmana de la 10a edició del cicle, on va destacar l’homenatge a Chavela Vargas de Dorian Wood, la interpretació de l’acordionista Isabel Latorre (Eixa), la intervenció artística “Bloop” o l’entrega del Premi ULTRASONS 2019 a Enrique Salvador; el cicle continua amb la pluralitat, el recolzament a noves propostes i la dinamització cultural característica.

Segon cap de setmana amb un menú complet: experimentació pianística, redescobriment de la cançó popular, atmosferes
sonores, gregorià progressiu, noves formes educatives, fotografia, prova d’instruments,…

Els encarregats d’obrir el Saló Gòtic, centre d’operacions del cicle, seran els alumnes de l’IES l’Alcalatén, que mitjançant un col·loqui-concert ens explicaran el treball i intimitats de portar a escena el musical de producció pròpia “Tot és possible”, el projecte d’investigació i innovació educativa del centre. Per la vesprada a la “Reixa de la Vila” (exterior del Saló Gòtic), Elena Medina Gil “LaMegi” presentarà el fotollibre col·laboratiu que ha coordinat: “Realismo imaginativo: pareidolia”. L’obra és una invitació a la creativitat i l’enginy, un joc obert per a persones amb una gran capacitat imaginativa, ja que la pareidolia
és un fenomen psicològic pel qual la ment percep un estímul indefinit i tracta d’encaixar-lo immediatament dins d’un model conegut.

La programació continuarà amb “Beyond The Piano”, on José Luis Miralles passejarà als assistents per un recorregut molt personal de la música contemporània per a piano acompanyat amb els efectes visuals, en directe, de la il·lustradora Lluna Llunera. A més, l’experimentació pianística de José Luis Miralles Bono també serà l’encarregada de realitzar els tallers didàctics per als centres educatius de secundaria de la localitat dins del conveni “ULTRASONS als instituts”.

Per tancar la jornada de dissabte, l’orquestra “Ciudad de la Mancha”, sota la direcció de Fernando Bustamente i la veu de l’alcorina Ester Sancho, faran un repàs als temes immortals que tots guardem a la nostra memòria. Un concert amb col·laboració de les Jornades de Formació i Promoció Cooperativa de la Caixa Rural.

Diumenge serà el torn per a crear atmosferes sonores inexistents, combinant loops, enregistraments de camp, sons trobats i electroacústica minimalista. Això és “Horitzons distòpics” de Subespai (pseudònim de Mauri Edo, músic experimental barceloní instal·lat a Austràlia) que busca reflectir la capacitat de supervivència i adaptació de la societat. I del sons del futur a les sonoritats del passat amb “Blues Guitar Tester” a càrrec de la Societat Ca Blues de l’Alcora, un taller per a provar guitarres de principi de segle XX: diddleys bow, laps steel, cigars box,…

La 10a edició baixarà el teló al Saló Gòtic amb l’estrena per terres valencianes de Tarta Relena. Duo de cant a capella amb tocs d’electrònica per a explorar les sonoritats dels diferents estils de músiques vocals. Dos veus buscant la complexitat en la senzillesa i la màxima expressió amb el mínim d’elements. Tarta Relena presentarà “Ora Pro Nobis”, el primer treball discogràfic de la formació editat aquest 2019.

“ULTRASONS. Músiques en vibració” és possible gràcies a l’ajuda de l’Ajuntament de l’Alcora; la cooperació de la Caixa Rural i l’Institut Valencià de Cultura; la col·laboració del pub La Cocotera, la tenda Musical l’Alcalatén, Cervesa Montmirà, pizzeria La Gioconda i cerveseria La Griferia. Així com l’esforç dels components i voluntaris de l’Associació JDB.