MUSEU

L’Alcora: Un museu per a viure la ceràmica

El Museu de Ceràmica de l’Alcora naix en 1994 amb la vocació de recuperar, exposar i divulgar el patrimoni ceràmic de la capital de l’Alcalatén.
Depén de l’Ajuntament de l’Alcora i actualment compta amb 800 m² d’exposició i prop d’un miler de peces de ceràmica distribuïdes en tres exposicions permanents: Ceràmica de l’Alcora (la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda i produccions posteriors ), Terrisseria Popular de l’Alcora i Ceràmica Contemporània.

Reial Fàbrica
L’espai dedicat a la Reial Fàbrica s’ha enriquit mitjançant la signatura de convenis per a la cessió temporal de fons procedents del Museu de Ceràmica de Barcelona, el Museu de Belles Arts de Castelló, el Museu Nacional de Ceràmica González Martí de València i importants col·leccions privades de l’Alcora.
Les ceràmiques es presenten en un modern discurs expositiu, acompanyades d’eines, materials i documents, amb la finalitat d’acostar el visitant als processos creatiu i tecnològic: gravats i dibuixos originals de la Reial Fàbrica, planxes per a l’estampació calcogràfica, pinzells, seqüències d’imatges sobre els processos de fabricació, etc.
La producció de la Reial Fàbrica (que constitueix el nucli principal de la secció Ceràmica de l’Alcora), es complementa amb una destacada selecció de la col·lecció de làpides funeràries del segle XIX i l’obra dels tallers i ceramistes que van sorgir després de la Guerra de 1936-1939 i han mantingut viva fins als nostres dies la identitat de la ceràmica decorada a la manera de l’Alcora.

Terrisseria popular
La secció de Terrisseria Popular ret homenatge a la llarga tradició local en aquesta activitat, que es remunta almenys a mitjan segle XVI, amb dos gerres de vi, dos cànters i un llibrell del mestre terrissaire Gabriel Redolat (mort en 1599), teules de les famílies Montañés i Deussoles (segle XVIII), dos grans gerres d’oli de gran capacitat de la terrisseria dels Aicart (segle XIX), i sobretot el llegat de la família Nomdedéu, set generacions de terrissaires en actiu entre principis del segle XVIII i 2002.
També s’ha recreat tot el procés del treball terrissaire, des de la mina fins al forn, incloent-hi les eines del terrissaire, les argiles emprades, la composició de l’esmalt i, com a objecte destacat, un torn de peu de la terrisseria dels Nomdedéu datat cap a finals del segle XIX.

Ceràmica contemporània
La Secció de Ceràmica Contemporània compta amb prop d’un centenar d’obres exposades i representa un ampli ventall de la ceràmica d’autor de les últimes quatre dècades a tot el món.
Aquesta col·lecció s’ha format a partir de la convocatòria d’un concurs de ceràmica organitzat per l’Ajuntament de l’Alcora des de 1981. Aquest certamen, inicialment de caràcter nacional, es convoca des de 2000 com a Concurs Internacional de Ceràmica de l’Alcora (*CICA). Des de llavors ha crescut en prestigi i en participació, sent en l’actualitat un dels més importants del continent europeu.
Així, formen part d’aquesta col·lecció ceramistes de la talla dels espanyols Claudi Casanovas, Rafael Pérez, Alberto Hernández, Barbaformosa, Rafaela Pareja, Juan Ortí, Alberto Bustos, Xavier Monsalvatje i també Ken Eastman (Regne Unit), Pekka Paikkari (Finlàndia), Graciela Olio (l’Argentina), Roland Summer (Àustria), Satoshi Kino (Japó) o Velimir Vukicevic (Sèrbia).

Programa Educatiu
El Museu de Ceràmica de l’Alcora, a través del seu programa d’activitats didàctiques, dona a conéixer als escolars el seu entorn més pròxim. Partint de les col·leccions de ceràmica que es conserven, es presenta la ceràmica com un material viu, actual, polièdric i com a motor econòmic de la província de Castelló.
Present en quasi totes les cultures del món des d’èpoques prehistòriques, la ceràmica també és un element patrimonial que ens permet contextualitzar qualsevol episodi històric, grup humà, paisatge, etc.
Les activitats didàctiques s’han realitzat en el Taller Ceràmic situat en la planta soterrani del Museu, però en 2021 es van traslladar a les instal·lacions de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, que ofereixen un espai més adequat per a les noves necessitats sorgides a partir de la pandèmia. En el participen tots els centres escolars locals, així com uns altres de la comarca de l’Alcalatén i de la resta de la província de Castelló, mitjançant un programa d’activitats variades adaptat a totes les edats i a totes les assignatures.

Visites
La visita a les exposicions del museu es pot realitzar de manera lliure o a través del servei de visites guiades coordinat per l’Oficina de Turisme de l’Alcora (turisme@alcora.org), podent incloure’s en aquestes, a més del Museu, la visita a la Ruta dels Murals Ceràmics, casc antic, taller d’artesania ceràmica i Reial Fàbrica del Comte d’Aranda.

Museu de Ceràmica de l’Alcora
Teixidors, 5 – 12110-L’Alcora
Tel. 964362368 – mail: museu@alcora.org