Tornar

APUNTS DE PATRIMONI CONTRA EL CONFINAMENT #3

Forn bicanal

Ubicació: Nau de la Fàbrica BIC (Reial Fàbrica del Comte d’Aranda). L’Alcora.
Cronologia: c. 1973
Materials: rajola refractària, ferro i acer
Marca: Coel
Fabricant de l’estructura: Maseva
Dimensions: 28×2,2 m aprox.

Els forns bicanals s’introdueixen a la indústria ceràmica cap a la dècada dels anys 70 del segle passat. Segons dades del professor José Quereda Sala, a banda dels forns moruns, en aquests anys hi havia a l’Alcora 23 forns de passatges, 3 forns túnel per al bescuit i 2 de fi, i 29 bicanals i tricanals.
Respecte a la dècada anterior l’Alcora ha tingut un augment de població de gairebé 2.000 persones i a les fàbriques hi ha 2.179 treballadors, dels quals el 9% són dones.
En 1973 la tecnologia dels forns segueix canviant i trobem 10 forns túnels i la resta tot bicanals, tricanals i quatricanals.
El forn bicanal de BIC estava destinat a la cocció de fi (esmaltat). El bescuit podia provenir encara de forns moruns o de forns túnel.
Els taulells abans d’entrar al forn eren col·locats en caselles en la secció d’esmaltat. Desprès eren introduïts al forn, de vegades amb l’ajuda d’un empentador, i s’arrossegaven per l’interior dels canals. Poc a poc anaven agafant temperatura fins arribar a la zona de foc, a uns 1.000ºC. El combustible emprat era fueloil. Desprès i fins acabar el canal van refredant-se a poc a poc. Tot el sistema s’ajuda de sistemes de recirculació de l’aire.
Aquest és dels pocs forns bicanal que es conserven complets i en bon estat al clúster ceràmic de Castelló.