Tornar

APUNTS DE PATRIMONI CONTRA EL CONFINAMENT #41

“ALCORA, LA ILUSTRE CERÁMICA”

L’emergència sanitària provocada pel coronavirus ha tingut com a conseqüència, entre moltes altres i pel que fa a la nostra àrea d’actuació, el tancament temporal del Museu, l’anul·lació de totes les activitats programades (exposicions temporals, tallers, visites guiades. MaigCeràmic 2020…), i la suspensió temporal de les obres de rehabilitació i posada en valor de la nau dels forns de la Reial Fàbrica, que s’han reprès recentment i està previst que finalitzen en setembre.

Aquesta imprevista situació també ens ha impedit gaudir de les novetats que acostuma a presentar cada any, l’1 de maig, l’empresa “AlcoRa, la Ilustre Cerámica”. Un beneït costum al que ens havien habituat els germans Carnicer en una data que conté, com ja sabem, una gran càrrega simbòlica per a la nostra ceràmica. Un 1 de maig, fa 293 anys, va néixer la Reial Fàbrica, i un 1 de maig (de 2016), va néixer “AlcoRa, la Ilustre Cerámica”, escollint aquesta data com una clara declaració d’intencions sobre l’objectiu d’aquest projecte empresarial, tal com han declarat recentment els seus promotors: recuperar l’esplendor de la ceràmica de l’Alcora per a dur-la fins al segle XXI.

Sóc dels pocs afortunats que vaig poder viure en persona el naixement d’aquesta iniciativa, aquell 1 de maig de 2016, quan es va obrir el forn per primera vegada i van eixir 4 plaques realitzades pels 4 pintors (Mari Carmen Álbaro, Martí Bosch, Salva Conejos i Lidón Mor), que junt amb Toni Pitarch, encarregat de preparar el fang, tenen l’honor de ser el primer elenc artístic d’un projecte que en 4 anys ja ha sigut capaç de fer història.

Poc desprès, el 12 d’abril de 2017, es va fer la presentació pública al Museu de Ceràmica, en una exposició que va captivar tots els qui la van poder gaudir. Un exquisit aperitiu del que havia de ser el primer gran esdeveniment de l’empresa: l’antològica exposició inaugurada el 21 d’agost del mateix any amb més de 40 obres a la remodelada “Sala Astoria”, des d’aleshores seu de l’exposició permanent de l’empresa.

L’exposició ha tingut continuïtat en Festes del Crist 2018 i 2019, incorporant a la primera mostra les últimes obres produïdes. També ha obert puntualment l’1 de maig d’eixos 2 anys, i en algunes altres ocasions, per atendre grups especials. Així es va fer el 9 de desembre de 2017 amb els participants al XX congrés de l’Associació de Ceramologia, celebrat al Museu de Ceràmica de l’Alcora; o el 23 de novembre de 2019, amb els tècnics reunits a la IV Jornada de Formació de Museus i Col·leccions Museogràfiques Permanents de la Comunitat Valenciana, celebrada a l’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora.

Ara, el taller compta amb 11 persones en plantilla. Des d’escultors que fan figures, gent que treballa amb el fang, amb els motlles, tècnics, pintors i una persona que s’encarrega de fer el dibuix previ. Tots junts tracten de donar vida a peces que es formulen des de la tradició, però sense oblidar les tècniques més modernes. Un taller que, a més, no oblida que la formació és la clau per a la pervivència del projecte, segons reconeixen els seus promotors, Óscar i Jorge Carnicer: “Ens agradaria que a partir del que nosaltres estem fent isquen nous tallers dins del poble. Es necessita grans projectes i peces per a portar la ceràmica d’aquests segles cap al futur. La recuperació també ha de passar per l’eixida de nous artistes. No sabem si les dos persones que ara estan aprenent seran o no artistes en un futur però ja hi haurà traspàs generacional de la tècnica de la pintura”.

Des d’aquelles (a ulls d’ara) modestes plaquetes de 2016 als projectes que estan actualment en fase d’execució (com el homenatge a Elcano i Magallanes, la Casa Xinesca, o una altra obra que no ha pogut ser presentada en públic encara per la suspensió dels actes de Setmana Santa), l’evolució de “AlcoRa, la Ilustre Cerámica” ha estat inimaginable. A més, en paral·lel, està començant a fer-se realitat la recuperació de la Reial Fàbrica (que curiosament també va començar en 2016, amb l’adquisició de la primera parcel·la per part de l’Ajuntament).

Recuperació del patrimoni immoble i del patrimoni immaterial al mateix temps. Doble motiu per mirar cap al futur de la nostra ceràmica amb cert optimisme…
Visitar l’exposició d’aquest singular taller és quedar-se sense paraules. Qui la coneixen, estan neguitosos per poder admirar les últimes novetats. Als qui no la coneixen, només cal convidar-los a apropar-se a la Sala Astoria i gaudir de la propera exposició (esperem que puga ser en agost). No se’n penediran. Mentre tant, en aquest enllaç es pot admirar una mínima part del que suposa “AlcoRa, la Ilustre Cerámica”:
https://www.facebook.com/Alcora-la-Ilustre-Cerámica