Tornar

El Museu de Ceràmica de L’Alcora rep una donació d’obres de la ceramista Maria Bofill

Aquest 2021 que està a punt de finalitzar ha sigut especialment luctuós en el món de la ceràmica contemporània espanyola. Amb poques setmanes de marge van desaparéixer figures de la talla d’Elena Colmeiro, Jordi Aguadé, Isabel Barba Formosa i Maria Bofill. Però com se sol dir, desapareixen els artistes, però la seua obra roman. Una frase tòpica i gastada que, no per això, és menys certa.
En el cas de Maria Bofill, el seu record perdurarà també físicament al Museu de Ceràmica de l’Alcora, perquè hem tingut el gran honor de rebre de la seua germana i hereva universal, Mercè, la donació d’un conjunt de 6 de les seues obres.
Maria Bofill i Fransi (Barcelona, 1937-2021) va ser alumna i desprès professora a l’Escola Massana de Barcelona, completant la seua formació a Londres i Kyoto. Aquestes experiències es reflecteixen a la seua obra sobre porcellana, reconeguda i admirada a tot el món i present en importants museus com el Museu de Ceràmica de Barcelona, el Museu Arianne de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica (Ginebra, Suïssa), The Hispanic Society of New York o el Museu Nacional de Ceràmica de Sèvres (París), així com en molts altres museus i col·leccions privades de Portugal, Txèquia, Hongria, Grècia, Corea, Japó, Alemanya, Holanda, Canadà, etc.
En les obres que el Museu de Ceràmica de l’Alcora ha rebut en concepte de donació es cocentra l’essència de la trajectòria artística de Maria Bofill: qualitat en l’execució, força expressiva, i puresa de les formes. En paraules de Jaume Coll, director del Museu Nacional de Ceràmica de València (que va acollir una antològica mostra de l’artista en 2010-2011), “tras una etapa en la que desarrolló obra inspirada en las cerámicas utilitarias tradicionales, decidió explorar representaciones escultóricas con claros referentes arquitectónicos, en las que la forma busca resaltar su exquisitez con los colores azul y blanco, como representación de la luz mediterránea, y su sublimación mediante el dorado”
Des del Museu de Ceràmica de l’Alcora, com a entitat receptora de la donació, volem agrair la deferència de Mercè Bofill, per haver considerat la nostra institució com a mereixedora d’aquesta donació que contribuirà a preservar el llegat artístic de Maria Bofill. També volem mostrar la nostra gratitud a una altra insigne ceramista, Madola, que ha contribuït de manera decisiva en la materialització de la donació.
Encara recordem la visita de Maria Bofill a l’Alcora, el 7 de juny de 2019, en qualitat de membre del jurat del 39 CICA 2019, quan ens va captivar amb la seua afabilitat, determinació i bon humor. Qualitats que, sens dubte, són presents també a la seua obra. Esperem ser dignes custodis d’aquesta. Moltes gràcies Maria, moltes gràcies Mercè, moltes gràcies Madola. El nostre Museu és des d’ara, una mica més, la vostra casa