DIA DEL ROTLLO

Una de les celebracions més populars de l’Alcora, juntament amb la processó del Crist, és, sens dubte, la Festa del Rotllo.

El Dilluns de Pasqua, l’Alcora es vesteix de festa i de goig per a acollir, com cada any i des de temps immemorial, els xiquets del poble i d’altres poblacions veïnes que acudeixen a participar en la Romeria d’Infants (considerada l’única romeria de l’Estat en què els protagonistes són els xiquets) en el posterior repartiment dels rotllos.

La tradició popular marca l’inici d’aquesta romeria a mitjans del segle XVIII, quan una terrible sequera assolava els conreus de l’Alcora. Precs i pregàries no eren prou per a aconseguir capgirar aquesta voluntat divina.
El Consell Municipal determinà enviar una ambaixada d’infants, menors de set anys a l’ermita més alta del terme municipal, Sant Cristòfol, perquè, des d’allí, molt més a prop del cel, feren arribar les seues súpliques al Pare Déu.

Els xiquets i les autoritats religioses es van tancar a l’interior de l’esmentada ermita durant hores, entre precs i oracions, tornant més tard a la població.

Al cap d’uns dies, una formidable pluja va regar els camps, salvant les collites. Per açò, i en senyal de gratitud, una veïna donà al poble uns sacs de farina, amb els quals es van elaborar uns rotllos amb llavoretes que es van repartir entre tots els xiquets. Aquesta és la llegenda popular de l’origen de la festa.

Actualment, la Festa del Rotllo rememora aquest fet amb la Romeria d’Infants que, acompanyada de música popular (dolçaina i tabalet i, en els últims anys, rondalla de corda), es trasllada fins a l’Ermita de Sant Cristòfol. La Romeria d’Infants va seguida de tots aquells que desitgen participar de la festa, sense limitacions d’edat o procedència.

La romeria, presidida per una creu, seguida dels escolans, la xicalla i les autoritats religioses, que porten la relíquia de sant Cristòfol, recorre el trajecte que va des de l’església parroquial (279 m) fins al cim de Sant Cristòfol (429 m), en un itinerari de poc més d’un quilòmetre en el qual se salva un desnivell de 150 m.
Tots els participants en la romeria són obsequiats amb una cinta commemorativa de la festa i un rotllet de pa.

En arribar a l’ermita, se celebra una missa d’acció de gràcies, rememorant el favor que Déu va fer al poble, en la qual es reciten les pregàries i es canten els gojos al Sant. Després, s’esmorza amb truites d’alls tendres, faves i la tradicional mona de dos ous.

Quan finalitzen els actes a Sant Cristòfol, més de 2.000 persones baixen en direcció al poble pel camí serpentejant, primer per la muntanya oberta i després per les revoltes del recinte del Calvari, entonant els tradicionals cants de Solispassa que ressonen en tota la contornada, fins que arriben a la població situada al peu de la cima.

“Ous, ous, bona coca i bon dijous.
El dijous de matí,
bona coca per a mi.
El dijous de vesprà,
bona coca amb cansalà.”

“Angelets del cel
baixareu a Pasqua
ous i caragols
i fulletes de carrasca”

L’ordre de la comitiva varia a la baixada, presidida per les autoritats religioses amb la relíquia, desprès la creu, els escolans, els xiquets i, al final, la resta de la gent.

A l’arribada a la porta del Calvari, els esperen les autoritats, acompanyades de la reina i les dames, la banda de música i els “angelets”, xiquets menors de 3 anys que són vestits per a l’ocasió amb túnica, capa, aletes de colom i corona, representant la innocència dels més xicotets.

Des d’ací, es traslladen tots en comitiva i cantant fins a l’església parroquial, on es fa el repartiment del rotllo entre tots els participants de la festa.

En l’actualitat, no es imprescindible fer la pujada a l’ermita per a recollir el rotllo. Tots aquells que venen a gaudir de la festa, activament o com a espectadors, poden passar a replegar el tradicional rotllo de pa i llavoretes.

Este dia, l’Alcora quadruplica la seua població amb l’arribada de gent de tota la comarca i de la resta de la província, que des de temps ancestrals han buscat els favors que el Sant ofereix a aquells que acompleixen amb la tradició. Entre aquests costums, destaca el fet de guardar el primer rotllo que, segons la tradició, garantia no morir de desgràcia.

En una resolució de la Consellería de Turisme, datada el 23 de novembre de 2009, esta festa és declarada d’Interés Turístic Provincial. L’Alcora se sent orgullosa de ser la titular d’una “romeria” única a Espanya.