PANTÀ DE MARIA CRISTINA

Les obres van començar l’any 1901 i van concloure en 1925 després de diversos problemes durant la seua construcció. Està situat en el llit de la Rambla de la Viuda, sobre una superfície de 265 hectàrees i disposa d’una capacitat màxima de 19,59 hm³.

La presa és del tipus arc de gravetat, construïda amb formigó, amb una altura de 59 metres i una longitud en coronació de 318 m. Posseïx un sobreeixidor de làmina lliure amb una capacitat de 597 m³/s. Es destina a la recàrrega dels aqüífers de les comarques de la Plana Alta i la Plana Baixa.

Esta presa ha arribat a desbordar-se en tres ocasions degut a les fortes crescudes per gota freda: en 1920, durant les obres; en 1962 i en 2000, en esta última ocasió, es va produir un clavill en l’estructura que va fer botar totes les alarmes.

La presa pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

L’embassament de Maria Cristina és un enclavament perfecte per a la pesca. La principal espècie en estes aigües és el black bass, que aconsegueix grandàries interessants. La carpa està present a pesar que no arriba a grandàries d’interés per a especialistes en la pesca de la carpa.

Constituïx, a més, un paisatge excepcional i és un lloc ideal per a relaxar-se, desconnectar de la rutina diària i prendre contacte amb la natura.