volver

Este fin de semana se inaugurará la nave de los hornos de la Real Fábrica con jornadas de puertas abiertas

L’Ajuntament de l’Alcora inaugurarà aquest cap de setmana la nau dels forns de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, el primer espai recuperat per a tota la societat de l’emblemàtica manufactura.

Ho farà amb jornades de portes obertes, que tindran lloc els dies 1 i 2 de maig. En compliment de la normativa sanitària, les visites tindran aforament limitat, d’aquesta manera, per a participar cal reservar dia i hora al telèfon 964362368 o al correu electrònic museu@alcora.org.

Les portes s’obriran a les 10.00 h i s’atendrà un màxim de 30 persones cada 20 minuts. L’horari de les 2 jornades serà de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores. L’accés es realitzarà pel camí de la Mina (part posterior de la Reial Fàbrica).

Amb aquestes jornades de portes obertes l’Ajuntament donarà inici a la programació de Maig Ceràmic 2021, la resta d’actes es desenvoluparan durant la segona quinzena del mes.

El treball de rehabilitació de la Nau de Forns de la Reial Fàbrica s’ha dut a terme al llarg de 2020, gràcies a un projecte cofinançat per Fons FEDER, Diputació de Castelló, Fundació Torrecid i Ajuntament de l’Alcora.

Aquesta obra ha permés posar en valor un excepcional conjunt de 3 forns tipus “àrab” de doble cambra i la nau annexa, de 220 m², en la qual es conserva un muntacàrregues que serà restaurat el pròxim estiu, pertanyent a l’última fase d’ús d’aquestes instal·lacions.

També s’ha eliminat la coberta de fibrociment de la Nau BIC, substituïda per una altra més apropiada.

Paral·lelament, dins del projecte global de recuperació de la històrica fàbrica (un conjunt de 9.000 m² de superfície), s’està ultimant la redacció del projecte “Rehabilitació i valorització de l’edifici fundacional de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda”, valorat amb prop de 2 milions d’euros, dels quals el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana aportarà el 75%, dins del programa d’ajudes “1,5% Cultural”. Aquest projecte se centrarà en una àrea de 1.200 m² que pertany a la primera fase de construcció de la Reial Fàbrica (1726-1727).

I, d’altra banda, els pròxims mesos també es redactarà el projecte de condicionament interior de la Nau BIC, amb la qual cosa es recuperarà per a usos socioculturals un espai diàfan de 850 m².