volver

El Concurso Internacional de Cerámica de Alcora llega a su 40ª edición como referente de la cerámica contemporánea

El Concurs Internacional de Ceràmica de l’Alcora-CICA 2020 arriba enguany a la seua 40a edició. I ho fa en un “excel·lent estat de forma” com “tot un referent, nacional i internacional, de la ceràmica artística contemporània”.

Així ho ha definit l’alcalde, Samuel Falomir, en l’acte de presentació que s’ha celebrat aquest matí en Cevisama i que ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Castelló, José Martí, entre altres autoritats i personalitats del món empresarial que han volgut donar suport a la iniciativa.

Des dels seus inicis, el certamen ha experimentat una “espectacular evolució” sent, en l’actualitat, un dels més prestigiosos, més longeus, de major participació i major dotació econòmica d’Europa.

El director del Museu de Ceràmica de l’Alcora, Eladi Grangel, ha donat a conéixer durant la seua intervenció les dades de participació registrades en la dilatada trajectòria del concurs: 4.500 inscripcions i més de 7.600 obres presentades, de ceramistes procedents de 73 països.

El termini d’inscripció a la seua 40a convocatòria finalitzarà el pròxim 30 d’abril. D’entre totes les obres inscrites, se seleccionaran les finalistes, que formaran part de l’exposició que podrà visitar-se del 16 d’octubre al 23 de desembre de 2020 en el Museu de Ceràmica. Enguany l’exposició canvia de dates “amb l’objectiu de convocar més públic de centres escolars, empreses, associacions i entitats relacionades amb la ceràmica” ha explicat Grangel. Cal recordar que en edicions anteriors es realitzava en època estival.

El CICA reparteix un total de 16.600 € en premis, distribuïts en quatre guardons: primer premi, dotat amb 7.000 € i patrocinat per l’Ajuntament de l’Alcora, segon premi, de 4.000 €, patrocinat per la Diputació de Castelló, tercer premi, que ascendeix a 2.800 € i està patrocinat pel General de l’Aire D. Federico Michavila i Premi Caixa Rural de l’Alcora, triat pel públic, dotat amb 2.800 € i patrocinat per aquesta entitat.

L’alcalde ha agraït el “suport incondicional” dels patrocinadors i ha destacat també la col·laboració de totes les empreses “implicades en aquest gran projecte”.

Per la seua part, el president de la Diputació, José Martí, ha reiterat el suport de la institució provincial al certamen i la “clara voluntat” de continuar fent front comú amb l’Ajuntament en favor d’aquesta iniciativa “tan beneficiosa per a l’Alcora, el seu patrimoni artístic, el seu potencial turístic i la seua projecció internacional”.

I és que el CICA situa a l’Alcora en l’avantguarda de la ceràmica creativa i d’autor. La iniciativa va nàixer en 1981, convocada llavors amb caràcter nacional, i al llarg dels anys “ha sabut adaptar-se als temps i evolucionar al mateix temps que ho feia el sector ceràmic artístic internacional”.

El Concurs Internacional de Ceràmica és, a més, el nucli a partir del qual s’ha constituït la col·lecció de ceràmica contemporània que s’exhibeix en la segona planta del Museu de Ceràmica de l’Alcora i que compta amb més de 220 obres. La progressiva incorporació d’obres permet traçar una panoràmica de l’expressió artística sobre suport ceràmic en les últimes dècades.