volver

El Gobierno de Alcora llega a un acuerdo para la compra de otra parcela de la Real Fábrica

El Ayuntamiento de l'Alcora continúa avanzando en la recuperación de la Real Fábrica del Conde de Aranda. Después de haber comprado ...

L’acord per al finançament d’aquest ben immoble consisteix en el pagament de 135.835 € anuals durant 6 anys, la qual cosa representa un 1,5% dins del pressupost total anual. Quant a la negociació, cal destacar que el Govern ha aconseguit acordar un preu un 20% per baix del preu de taxació.

Es tracta d’un immoble de 3.548 m² i, segons la documentació històrica estudiada i publicada per diversos investigadors, es correspon amb bona part de les ampliacions que la fàbrica va experimentar al llarg de la segona meitat del segle XVIII, a més d’un espai descobert situat a l’extrem sud de la parcel·la, que originàriament no pertanyia a la manufactura comtal.

En aquest immoble, com consta en la documentació escrita i gràfica, destaca l’existència d’un conjunt de 3 forns de finals del segle XVIII i l’edifici que els alberga, que es troben en bon estat de conservació. Com explica el director del Museu de Ceràmica de l’Alcora, Eladi

Grangel: “Aquest espai és, sens dubte, un dels més destacats de la Reial Fàbrica, ja que, per cronologia, conservació i significació històrica, els forns poden ser considerats com l’exemple més antic del Patrimoni Industrial Ceràmic del País Valencià i com l’inici de la industrialització al nostre territori”.

Per la seua banda, l’alcalde de l’Alcora, Víctor Garcia, ressalta que “l’adquisició d’aquesta parcel·la suposarà un important pas dins de l’ambiciós projecte amb el qual l’Ajuntament pretén rescatar i posar en valor un edifici emblemàtic per a la capital de l’Alcalatén i per a la història de la ceràmica de la nostra província, doncs en ell es troba l’origen de la indústria taulellera de Castelló”.

Cal ressaltar que la finalitat del Consistori és l’adquisició de tot el solar, que té una superfície total de quasi 9.000 m².

Un projecte global

Garcia destaca que, per al desenvolupament d’aquest projecte “és molt important la implicació del sector industrial i altres entitats, així com de la societat alcorina, que ha de veure en la Reial Fàbrica un dels elements que més ha influït en la configuració de la identitat de l’Alcora com a poble, i en la seua recuperació, una iniciativa clau en el desenvolupament del nostre municipi en les pròximes dècades”.

El primer edil insisteix que “aquest ha de ser una projecte global, sense exclusions. Un projecte de poble que ha de ser assumit com a propi per tots els alcorins. I per a aconseguir-ho res millor que la informació i la transparència”.

Amb aquesta finalitat, l’Ajuntament ha celebrat hui divendres la primera d’una sèrie de reunions amb les quals pretén donar a conèixer als agents econòmics i socials els eixos bàsics del projecte.

“L’interès d’aquesta iniciativa va molt més enllà de la mera recuperació d’un immoble. Al marge de la reconeguda importància històrica de la Reial Fàbrica, aquest espai posseeix una sèrie de valors culturals, patrimonials, socials, econòmics, turístics i urbanístics que justifiquen plenament la inversió que es va a fer”.