volver

El ministre Ábalos visita el castell de l’Alcalatén i la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda de l’Alcora

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha estat aquest matí a l’Alcora. Acompanyat per l’alcalde, Samuel Falomir, la regidora de Cultura, Ana Huguet, la subdelegada del Govern, Soledad Ten, la diputada nacional, Susana Ros i el diputat autonòmic, Ernest Blanch, entre altres autoritats, ha visitat dos emblemes del patrimoni de la localitat i la comarca: el castell de l’Alcalatén i la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda.

Cal recordar que el ministeri que dirigeix Ábalos aportarà en total més d’1,6 milions d’euros, a través del programa 1,5% Cultural, per a sengles projectes dirigits a la seua rehabilitació i posada en valor.

El primer edil ha agraït la visita del ministre i ha destacat la “gran sensibilitat” del Govern d’Espanya en un tema tan important com és “la posada en valor del nostre patrimoni històric, industrial i cultural”. En paraules de Falomir: “El patrimoni alcorí és més que la nostra identitat, també constitueix un important recurs econòmic, cultural, educatiu, turístic, etc.”. Els projectes que s’executaran “contribuiran a la seua recuperació per a l’ús i gaudi de la ciutadania”, ha ressaltat.

El ministre ha finalitzat la visita a l’Ajuntament, on ha signat en el Llibre d’Honor.

Projecte de rehabilitació i valorització de la zona fundacional de la Reial Fàbrica

El Ayuntamiento de l'Alcora está trabajando en el próximo proyecto enmarcado dentro de la recuperación de la Real Fábrica de Loza y Porcelana del Conde de Aranda. Se trata de la rehabilitación y valorización de la zona fundacional.

Per a aquesta actuació, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha aprovat ja de manera provisional una subvenció de 1,4 milions d’euros a través del programa 1,5% Cultural, la qual cosa suposa el 75% del pressupost total, que ascendeix a 1,9 milions d’euros.

La zona fundacional de la Real Fábrica es la más sensible del conjunto, al tratarse de la zona de mayor antigüedad, con revestimientos y pinturas históricas, y requiere de una actuación de rehabilitación integral para convertir el edificio en un espacio visitable , de uso sociocultural y de proyección nacional e incluso internacional, dado su papel preeminente en la historia de la cerámica española.

La actuación de intervención en la zona fundacional forma parte del conjunto de actuaciones que el Ayuntamiento tiene previsto realizar con el objetivo de poder recuperar completamente el conjunto de la Real Fábrica porque se convierta en un gran centro cultural en torno a la cerámica, tanto desde el punto de vista de su historia, su producción e interpretación.

Según el Plan Director, se propone que la zona objeto del proyecto sea un espacio expositivo y de interpretación de la Real Fábrica y de la industria cerámica. Així, amb aquesta actuació, es pretén recuperar l’espai original de la nau fundacional i el seu pati, mitjançant una intervenció de rehabilitació integral, amb eliminació d’elements impropis, i restablint la connexió original amb l’edifici d’habitatges. A més, es planteja traure a la llum el soterrani que existeix sota la nau fundacional pati est (actualment emplenat i tancat).

La intervención incluye la rehabilitación de la fachada de la Avenida Castellón con recuperación de los huecos originales (previo estudio arqueológico de la fachada), para mostrar la imagen original.

Projecte de restauració i posada en valor del castell de l’Alcalatén

Es tracta d’una actuació que compta amb una subvenció de 221.500 € del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través del programa 1,5% Cultural, la qual cosa suposa un 75% del pressupost total.

Pel que respecta al projecte, les obres del qual ja s’han iniciat, l’objectiu que s’ha proposat l’Ajuntament és culminar la restauració del castell, de manera que s’excavarà per complet l’alcassaba, i restaurarà el tram d’avantmuralla que queda encara pendent, així com els murs que romanen en peus i altres estructures visibles actualment.

Se trata de una actuación completa y contará con una serie de acciones complementarias que se irán implementando durante la fase de obras y con posterioridad a la finalización de las mismas, y que supondrán mejoras en el entorno del mismo.

La intervención se desarrollará en diferentes fases: limpieza y preparación del área de actuación y zona circundante, excavación arqueológica, consolidación y restauración de estructuras, paseo arqueológico, divulgación y acciones complementarias.

Inclou també la creació d’un itinerari de visita, que envoltarà al castell, i una passarel·la que facilitarà l’accés fins a la part més alta, que en l’actualitat és molt complicada i s’ha de realitzar grimpant per unes roques.

Aquest recorregut partirà de l’esplanada Sud (aparcament, zona informativa) i recorrerà en part un tram del sender senyalitzat PR-­CV-­357, fins a la cara nord del castell; des d’allí, es condicionarà una senda fins a l’aljub Nord, que continuarà fins a la torre Oest per a envoltar per l’exterior la falsabraga Sud fins a enllaçar de nou amb el PR-­CV-­357. En aquest punt s’habilitarà l’accés a l’alcassaba per l’angle sud-est, mitjançant passarel·la escalonada, aprofitant un tram en el qual no s’ha conservat l’avantmuralla.

A la finalització de les obres, i com a acció complementària a càrrec de l’Ajuntament de l’Alcora, s’habilitarà una zona informativa a l’esplanada Sud, al costat de la zona d’aparcament, i una zona de descans en els voltants de l’aljub Nord, per ser aquesta la zona més arbrada.

Como fase final de la intervención, se instalarán elementos informativos de diferente formato y contenido, con un lenguaje didáctico que permita la comprensión del monumento, su contexto histórico y el entorno natural.