volver

El presidente de la Diputación visita la Real Fábrica

El president de la Diputació, José Martí, i els diputats de Cultura i Promoció Ceràmica, Ruth Sanz i Ximo Huguet, han visitat aquest matí aquest la Reial Fàbrica per a supervisar el desenvolupament de les obres, represes fa poc després de l’aturada decretada per l’estat d’alarma. Es tracta d’una actuació cofinançada pels Fons FEDER, Ajuntament de l’Alcora, Diputació de Castelló i Fundació Torrecid.

Martí s’ha quedat “meravellat” per l’estat de conservació dels antics forns i ha assegurat que “estem davant d’un projecte de gran interés turístic i cultural per a la província”. El president considera que, com a institució, “hem de recolzar la protecció i la recuperació dels nostre patrimoni històric, i la Reial Fàbrica ha de ser una prioritat”. Estem, ha dit, “davant un edifici transcendental per a entendre la història de la nostra província, perquè va ser ací quan, ara fa vora tres segles, es va establir la primera manufactura ceràmica castellonenca, pel que no podem concebre l’actual Castelló sense la Reial Fàbrica de l’Alcora”.

Durant el passeig per les instal·lacions han estat acompanyats en tot moment per l’alcalde de la localitat, Samuel Falomir, i tècnics del Museu de Ceràmica de l’Alcora, qui han estat els responsables de detallar el projecte de rehabilitació de l’edifici, que celebrarà el seu tricentenari el 2027 amb la vista posada en la culminació de la recuperació per al poble de l’anomenada Fàbrica Gran, que guanyarà amb ella nous espais culturals i zones verdes per a l’ús del veïnat. Amb l’actuació de la Diputació, enguany ja es guanyaran més de 1.000 metres quadrats per a usos socials i una nova zona musealitzada en els antics forns àrabs.

Samuel Falomir ha agraït a José Martí la implicació de la institució provincial en una iniciativa “tan rellevant per a l’Alcora i per a tota la província de Castelló”. Falomir ha destacat la importància de la col·laboració institucional per a fer realitat aquest projecte el qual ha qualificat com “ambiciós” i “molt il·lusionant” en l’objectiu de convertir-se en un dels principals atractius turístics del municipi, “el que va en concordança amb el nou model de turisme que vol impulsar la Diputació, el de les experiències”. Així mateix, el primer edil ha posat en valor l’ “excel·lent” relació personal i institucional que el president de la Diputació manté amb l’Alcora, “sempre pròxim i sensible a les necessitats, requeriments i projectes beneficiosos per als alcorins i alcorines”.

Precursora

La Reial Fàbrica del Comte d’Aranda és la precursora de l’actual indústria espanyola del paviment i revestiment ceràmic. D’aquell edifici fundacional resten dues parts perfectament delimitades. És en la part dels forns, utilitzats fins a la dècada dels 70, on s’han iniciat les primeres obres de recuperació d’aquest emblema local amb les aportacions de la Diputació de Castelló, l’Ajuntament i altres institucions públiques i privades. Està previst que aquesta zona, una vegada finalitzen les obres actuals, es convertisca en un nou centre d’acollida i informació de visitants. El pla de recuperació de la Real Fàbrica es va iniciar en 2017 per a donar-li una nova vida i dignificar les instal·lacions, situades en ple centre urbà i abandonades des de fa dècades.