volver

Fitur 2023// L’Alcora promocionarà la Reial Fàbrica i el Museu de Ceràmica en l’aeroport de Castelló

L’Ajuntament de l’Alcora ha arribat a un acord amb l’aeroport de Castelló per a promocionar el municipi en les seues instal·lacions a través de diferents suports informatius. Així ho han anunciat l’alcalde, Samuel Falomir, i la directora general de l’Aeroport, Blanca Marín, en la Fira Internacional de Turisme de Madrid – Fitur 2023.

Concretament, es publicitaran dos dels reclams turístics més importants de la capital de l’Alcalatén, el Museu de Ceràmica i la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda. Marín i Falomir han avançat que en l’Oficina de Turisme de l’Aeroport es podran recollir invitacions per a poder visitar de manera gratuïta els dos espais.

La directora general ha destacat que “l’aeroport de Castelló és la porta d’entrada per a milers de persones que venen a visitar la província. Per tant, constitueix un aparador on es poden mostrar els actius turístics del territori. Per això, ens sembla una gran idea que la campanya promocional que desenvoluparà l’Alcora en les instal·lacions”.

En la mateixa línia, el primer edil ha ressaltat que “amb tota seguretat, aquesta acció repercutirà molt positivament en l’arribada de visitants a la nostra localitat”.

Falomir ha agraït a Marín l’oportunitat de fer realitat aquesta iniciativa i ha posat en valor la seua “gran labor” en l’impuls de l’aeroport. Finalment, ha convidat als presents a visitar l’Alcora i gaudir del seu ric patrimoni industrial, cultural i natural.

“L’Alcora té molts atractius, però, allò que ens defineix i ens diferencia és, sense cap dubte, la ceràmica. Amb més de 500 anys de tradició terrissaire, en els seus carrers i edificis i en el seu entorn es pot veure, sentir i viure la ceràmica. En la Reial Fàbrica i en el Museu de Ceràmica tenim el reflex d’un esplendorós passat, un brillant present i un futur prometedor”, ha destacat.

Reial Fàbrica i Museu de Ceràmica, dos referents

Con la fundación de la Real Fábrica, en 1727, la capital de l'Alcalatén protagonizó el episodio de renovación de la cerámica más singular y de mayor trascendencia en la Edad Moderna de España y uno de los capítulos más brillantes de la historia de la cerámica europea, porque en sus instalaciones se produjo la que es considerada como mejor loza europea del siglo XVIII.

La seua recuperació, en la qual l’Ajuntament de l’Alcora està immers des de 2016, “ens permetrà dissenyar una interessant oferta turística al voltant del nostre patrimoni, amb la qual esperem atraure a un important nombre de visitants. Cosa que, al seu torn, repercutirà en benefici de l’economia local, l’hostaleria, el comerç, etc.”.

El Museu de Ceràmica és “un espai viu, tot un referent en el seu àmbit”. Va nàixer en 1994 amb la vocació de recuperar, exposar i divulgar el patrimoni ceràmic de l’Alcora.

Compta amb 800 m² d’exposició i prop de 1.000 peces distribuïdes en tres mostres permanents: Ceràmica de l’Alcora (la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda i produccions posteriors), Terrisseria Popular de l’Alcora i Ceràmica Contemporània.

Las instalaciones cuentan también con dos salas de exposición temporal que permiten dinamizar la programación del Museo con exposiciones de producción propia o ajena, con el Concurso Internacional de Cerámica como muestra de referencia cada verano.

L’espai més preuat es troba en la planta soterrani, on se situa el taller ceràmic, equipat per a oferir tota mena d’activitats tant al públic escolar com grups de totes les edats.

La visita a las exposiciones del museo se puede realizar de manera libre o mediante las diferentes propuestas que ofrece el departamento de didáctica, sumando a la experiencia la posibilidad de convertirse en un ceramista de varios periodos históricos.