volver

Francesc Colomer posa en valor la recuperació de la Reial Fàbrica com a revulsiu turístic i cultural

Francesc Colomer, acompanyat per l’alcalde, Samuel Falomir, la regidora de Cultura, Ana Huguet, i el director del Museu de Ceràmica de l’Alcora, Eladi Grangel, ha visitat aquest matí la Nau dels Forns de la Reial Fàbrica, primer espai de la manufactura comtal restaurat, condicionat, equipat i obert al públic.

Es tracta d’un conjunt extraordinari des del punt de vista patrimonial per la seua monumentalitat i cronologia (construïts entre 1798 i 1805 i en ús fins a principis de la dècada de 1970) i també des del punt de vista turístic.

El secretari autonòmic de Turisme ha posat en valor el projecte de recuperació de l’emblemàtica fàbrica, precursora del sector ceràmic de la província de Castelló, com a revulsiu turístic, cultural i social i ha posat a l’Alcora com a exemple de recuperació patrimonial.

Així, Colomer ha destacat el “gran treball” que s’està realitzant en aquesta fàbrica “absolutament emblemàtica i icònica”, una tasca de “reconnexió emocional amb la història industrial de la ciutat” que respon a una “estratègia perfectament dissenyada perquè l’Alcora reforce el seu posicionament, la seua identitat i el seu paper en l’àmbit del turisme”.

En paraules del responsable autonòmic: “El turisme en el món postcovid buscarà espais singulars i relats únics, autèntics i, en això, l’Alcora aporta tot un cabal d’emocions. Moltes vegades definim el turisme com una fàbrica d’emocions i, probablement, en aquesta ciutat i en aquest espai això té un significat molt especial”.

La Reial Fàbrica “és un projecte molt il·lusionant, de gran recorregut, amb el qual ens sentim molt identificats. Constitueix un producte turístic de primer nivell i estem encantats de contribuir a la seua materialització”.

Cal recordar que el projecte de rehabilitació de la Nau dels Forns va culminar amb el seu equipament per a convertir-la en zona d’acolliment de visitants, centre d’interpretació de la fàbrica i punt d’inici de les diferents rutes turístiques que giren al voltant del patrimoni industrial, una iniciativa que ha comptat amb una subvenció de Turisme Generalitat Valenciana.

Per part seua, l’alcalde ha agraït la visita, sensibilitat i implicació del secretari autonòmic amb l’Alcora i el seu patrimoni. Falomir ha ressaltat que “la recuperació de la ‘Fàbrica Gran’ ens permetrà dissenyar una interessant oferta turística al voltant del nostre ric patrimoni ceràmic, industrial i natural, amb la qual esperem atraure a un important nombre de visitants. Cosa que, al mateix temps, repercutirà en benefici de l’economia local, l’hostaleria, el comerç, etc.”.

Amb l’element ceràmica com a eix de la política turística de l’Ajuntament, en 2016 es va redactar el primer Pla Estratègic de Turisme de l’Alcora, que entre les seues conclusions ja va destacar la importància per al desenvolupament turístic del municipi de la recuperació i posada en valor de l’edifici de la Reial Fàbrica.

A més d’aquest projecte, durant els últims anys, ja han començat a desenvolupar-se recursos turístics i patrimonials vinculats a l’activitat ceràmica de l’Alcora. En 2017, amb la col·laboració de Turisme Generalitat Valenciana, es va senyalitzar la Ruta Urbana del Patrimoni Industrial: 10 punts informatius situats en espais del nucli urbà de l’Alcora on s’explica l’impacte de la ceràmica en la nostra població a nivell històric, urbanístic, artesanal, industrial, tecnològic, comercial, demogràfic, etc.

Entre 2018 i 2019, també amb l’ajuda de Turisme Generalitat Valenciana, es va completar la Ruta Natural del Patrimoni Industrial, de recorregut circular, que compta amb 33 panells explicatius i discorre pels 2 marges del riu de l’Alcora, amb inici i final a la Reial Fàbrica, i amb enllaços, a més, amb els PR locals i amb rutes de termes veïns, com la Ruta Natural de l’aigua de Figueroles, que alhora enllaça amb el Camí Natural Ruta dels Molins d’Aigua de Llucena, generant així un itinerari de prop de 30 km de longitud al llarg del riu, on s’integren molts elements del patrimoni industrial, natural i etnològic d’interés turístic.