volver

L’Ajuntament de l’Alcora adaptarà els semàfors de la localitat per a les persones invidents

L’Ajuntament continua en el seu afany per fer de l’Alcora una localitat cada vegada més accessible, inclusiva i segura.

Dins d’aquest objectiu, una de les accions previstes en el pressupost municipal de 2023 és l’adaptació dels semàfors per a les persones amb discapacitat visual.

Així, amb un pressupost de 8.000 euros, es durà a terme la instal·lació de sistemes acústics que s’activaran mitjançant el bluetooth del mòbil o un comandament quan el vianant s’acosta a un semàfor, emetent senyals d’orientació a l’usuari perquè puga travessar la via amb seguretat. S’emprarà l’última tecnologia en aquest camp, que permet utilitzar els comandaments o telèfons en qualsevol altra localitat on hi haja semàfors d’aquest tipus.

“Amb aquesta iniciativa volem oferir seguretat i independència a les persones invidents i, d’aquesta manera, millorar el seu dia a dia. La finalitat és fer de l’Alcora una ciutat totalment accessible que evite l’exclusió i l’aïllament de les persones amb diversitat funcional i que elimine les barreres”, ha destacat l’alcalde.

L’Alcalatén Adaptada

En la mateixa línia, el primer edil ha recordat la posada en marxa aquest any de ‘l’Alcalatén Adaptada’, un projecte sorgit dins del marc dels projectes d’innovació educativa, a partir de la necessitat de fer accessibles als alumnes i veïns amb diversitat funcional tot l’entorn en el qual es mouen per a beneficiar a totes les poblacions que componen la comarca de l’Alcalatén.

Es tracta d’una iniciativa en la qual estan implicades totes les etapes educatives: infantil, primària, ESO, batxillerat, mòduls, Escola de Formació de Persones Adultes i Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora.

Falomir ha volgut agrair a Manuela Ramos, Sara Gayet i Sara Aparici, la “gran labor” que estan duent a terme en el marc d’aquest projecte, oferint a l’alumnat dels centres educatius de l’Alcora i de la comarca sessions d’introducció al Braille i explicant la realitat i el dia a dia de les persones amb discapacitat visual.

Els objectius que es persegueixen són: accedir a la informació dels serveis i llocs públics del seu entorn; millorar el seu desplaçament per la població, incrementant la seua seguretat; i oferir-los l’obtenció d’informació tàctil sobre aspectes relacionats amb la Reial Fàbrica i amb la ceràmica, tan important en l’entorn, “perquè l’accés a la cultura és un dret que tots tenim, siga com siga la nostra capacitat”.

Dins de ‘l’Alcalatén Adaptada’ s’han determinat tres línies d’actuació. D’una banda, la realització de pictogrames acompanyats amb Braille que facilitaran la compressió de persones amb dificultats comunicatives, per a diferents espais i serveis de l’entorn.

El segon projecte és fer comprensibles/accessibles els passos de vianants, per al qual es treballarà l’accés i desplaçament de les persones amb dificultats de mobilitat per les poblacions de la comarca.

El tercer projecte consisteix a reproduir peces ceràmiques del Museu de Ceràmica de l’Alcora en 3D, amb relleus que imiten la iconografia en la pintura, així com fer plans hàptics amb relleu dels llocs que es consideren d’interés.