volver

El Ayuntamiento de l'Alcora pone en marcha la Ruta del Patrimonio Industrial Cerámico

L’Ajuntament de l’Alcora ha creat una nova ruta per a donar a conèixer i valoritzar el Patrimoni Industrial Ceràmic conservat en el nucli urbà de la localitat.

Així mateix, tal com explica el primer tinent d’alcalde i responsable de Patrimoni i Turisme, Víctor Garcia, té com a objectiu “enriquir l’oferta turística local, basada en la ceràmica com a element diferencial”, a més de “ser una acció reivindicativa del patrimoni industrial, que ara a l’Alcora està prenent força amb la recuperació de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda” i “donar un pas més en l’aplicació del Pla Estratègic de Turisme, en el qual s’expressa de forma contundent que la ceràmica, en totes les seues vessants, ha de ser el motor de desenvolupament del sector turístic a l’Alcora”.

Recentment s’han instal·lat 10 punts informatius (tòtems), subvencionats en més d’un 50% per l’Agència Valenciana del Turisme, en els quals es destaquen els 10 elements constitutius d’aquest Patrimoni Industrial Ceràmic (tangibles i intangibles) i s’ha extret la informació més rellevant “per tal de donar una visió general del que ha suposat aquest patrimoni per a l’Alcora i de la seua presència als seus carrers com a eix del que ha estat i és la nostra localitat”.

Garcia ressalta que “l’activitat ceràmica ha deixat una visible empremta a l’Alcora, no sols de forma física (xemeneies, fàbriques, mines, forns, configuració urbana…) sinó també immaterial, en forma de coneixements, habilitats, processos productius, etc.”.

Els temes tractats en els 10 punts informatius són: La Rècua. els molins, la Reial Fàbrica, la tecnologia, la indústria, les mines, l’expansió, l’urbanisme, la societat i la terrisseria.

En el monument commemoratiu de la Rècua s’informa sobre aquest sistema tradicional de transport i comercialització de la producció de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda.

Pel que fa als molins, a la plaça del Molí Custodio (on hi ha un xicotet monument amb pedres de l’antic molí) s’explica el funcionament d’aquests elements tan útils al seu temps per a la preparació de les matèries primeres de la ceràmica.

El tercer punt de la ruta és la Reial Fàbrica. Front a la façana de l’antiga fàbrica, s’informa sobre la primera fase de la seua construcció (1726-1727), les restes de la qual es poden observar des de la ubicació del punt informatiu.

Li segueix el tema de la tecnologia. A la vora de la Reial Fàbrica, junt a la nau dels forns que començarà a ser restaurada en breu, s’explica l’aplicació de maquinària diversa al llarg de la història de la Reial Fàbrica.

En relació a la indústria, a la plaça Ceramista Cotanda, a la vora de la Reial Fàbrica, es dóna informació sobre el sorgiment del sector industrial tauleller a l’Alcora. Al mig d’aquesta plaça es troba una premsa de fricció elèctrica de 1957.

El següent punt tracta sobre les mines. Així, en el camí Nord s’informa sobre la importància de l’abastiment d’argila ja des del segle XVIII, i de l’existència d’algunes explotacions abandonades d’aquella època.

L’expansió: el gran creixement industrial experimentat per l’Alcora a partir de finals de la dècada de 1950 és l’argument d’aquest punt, situat al carrer Músic Pere Moliner, al costat d’un dels béns més reconeixibles del Patrimoni Industrial de l’Alcora, la xemeneia de Gaya.

La ubicació de les indústries ceràmiques va condicionar el creixement urbà de l’Alcora. Aquest punt- l’urbanisme- s’explica des de la plaça Sant Roc, on es destaquen 2 elements: La Progresiva (desapareguda fàbrica de taulell fundada en 1903), i el portal de Piquera, construït en 1756.

Sobre la societat es parla en el punt situat a la plaça Espanya. A la vora del recinte medieval, s’explica la incidència de l’activitat ceràmica en el creixement demogràfic de l’Alcora. En aquest punt es destaca la multiculturalitat que la ceràmica ha aportat a la societat alcorina.

I per a finalitzar, la terrisseria. La producció de cànters, olles i teules és molt anterior a la fundació de la Reial Fàbrica. Les primeres notícies es remunten a 1546. En la placeta dels Cantarers, ubicació de l’últim punt d’informació, es trobava la terrisseria de la família Nomdedéu, l’última en actiu a l’Alcora, que va tancar en 2002.

Els textos estan en 4 idiomes (valencià, castellà, francès i anglès). A més de fotografies representatives i plànols d’ubicació dels elements de la Ruta i altres punts d’interès ceràmic, en els punts d’informació s’inclouen codis QR a través dels quals es pot descarregar la Ruta del Patrimoni Industrial completa, o accedir a més informació sobre el punt en qüestió.