volver

L’Alcora aconsegueix fons europeus per a la rehabilitació de l’edifici de La Muy Noble

L’Ajuntament ha obtingut una ajuda de 624.385,73 euros per a escometre la primera fase de la futura Casa de la Cultura; la construcció de la nova biblioteca municipal

La primera estratègia europea de l’Alcora comença a donar els seus fruits. I és que l’Ajuntament ha aconseguit fons de la UE, a través del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, per a començar la rehabilitació de l’edifici de La Muy Noble.

Concretament, dins de la línia 1 de la convocatòria d’ajudes per a la rehabilitació d’edificis públics en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, la capital de l’Alcalatén ha obtingut una subvenció de 624.385,73 euros amb la qual el consistori durà a terme la primera fase del projecte de la futura Casa de la Cultura, consistent en la construcció de la nova biblioteca.

L’equip de govern ha celebrat la notícia, ja que “possibilitarà donar un gran impuls al nostre full de ruta per a millorar i transformar l’Alcora”. En paraules de l’alcalde, Samuel Falomir: “La finalitat de l’estratègia europea, pionera al nostre poble, és atraure inversions per tal d’impulsar projectes transformadors, innovadors, inclusius i sostenibles al nostre municipi com és la Casa de la Cultura”. El primer edil espera continuar sumant ajudes europees i recorda que el document inclou projectes per un valor total de 8,4 milions d’euros.

A més de la construcció i posada en marxa de la Casa de la Cultura, contempla altres destacades iniciatives, entre les quals es troben: rehabilitació de 3 barris històrics (les Creus, la Calderona i Sant Jaume), desenvolupament de la ‘Smart City’, redacció i implementació d’un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, millora de l’entorn urbà dels polígons industrials, implantació d’un bus urbà, recuperació de sendes, adequació de la zona d’acampada lliure, recuperació de la façana i l’edifici fundacional de la Reial Fàbrica, promoció de la rehabilitació d’habitatges del centre històric per a lloguer turístic, instal·lació de fibra als edificis municipals, creació de locals d’assaig per als grups de música, posada en marxa d’un centre de formació, etc.

Casa de la Cultura de l’Alcora

Entre els objectius de l’actuació, destaquen: dotar a la biblioteca dels equipaments necessaris per tal d’oferir a la població d’un espai adequat per a la lectura i l’estudi; posar en valor el passat històric d’aquest edifici tan significatiu mitjançant una actuació integral que promoga el respecte pel patrimoni històric alhora que puga servir d’exemple en l’àmbit de l’eficiència energètica, convertint-se en edifici singular de consum quasi nul; aportar un nou punt d’interés, tant en les rutes turístiques de l’Alcora, com en els llocs de valor cultural i identitari dels alcorins i alcorines; i articular i regenerar l’entorn urbà immediat.

El projecte permetrà, a més, millorar els serveis i activitats que s’ofereixen al Casal Jove, ja que es traslladarà a l’actual edifici de la biblioteca, molt més espaiós, i crear un centre de formació en l’actual Casal Jove.

Cal recordar que l’Ajuntament va adquirir a la fi de 2020 l’edifici que va albergar una de les fàbriques artesanals de ceràmica més emblemàtiques de la província, La Muy Noble y Artística Cerámica de l’Alcora, d’aproximadament 1.200 m², que es connectarà amb el magatzem municipal, per a rehabilitar-lo i convertir-lo en la Casa de la Cultura de la localitat, un ambiciós projecte orientat a donar resposta a diferents necessitats actuals de la població, tant culturals com formatives i d’una altra índole.

D’una banda, se solucionarà el problema d’espai que té ara l’Escola de Música, ja que passarà a situar-se a la Casa de la Cultura, que a més comptarà amb un local d’assaig i de concerts per a la banda de música.

També albergarà un saló per a la celebració de diferents actes amb capacitat per a 500 persones, l’Escola Oficial d’Idiomes, els tallers de l’Escola per a Persones Adultes, cafeteria, oficines municipals i un espai d’interpretació.

Falomir ha subratllat que “és un projecte a mitjà i llarg termini, però la seua materialització ens permetrà tindre més i millors serveis”.