volver

Alcora acoge este fin de semana el XX Congreso de la Asociación de ceramología

El Museu de Ceràmica de l’Alcora acollirà aquest cap de setmana el XX Congrés de l’Associació de Ceramologia, que tindrà com a tema de referència la conservació i posada en valor dels espais històrics de producció ceràmica. Així mateix, prestarà

especial atenció a l’evolució d’aquests espais durant els segles XVIII i XIX, i a aspectes inèdits de la ceràmica de l’Alcora i les seues influències.

Des de l’organització expliquen que “la recent adquisició de la Reial Fàbrica per part de l’Ajuntament confereix una significació especial al Congrés enguany”, destacant que “la realització de la iniciativa amb aquesta temàtica i a l’Alcora és una forma de recolzar des d’aquesta associació d’àmbit nacional a l’actual corporació local en la seua iniciativa d’emprendre la rehabilitació de l’emblemàtica manufactura -una vegada que ha adquirit la totalitat de la seua propietat-, mitjançant l’organització d’aquesta trobada d’especialistes i interessats en l’estudi de la ceràmica i la conservació del patrimoni industrial; propiciant la generació del necessari debat i reflexió interdisciplinària que aquest Congrés de ben segur produirà”.

Ressalten que amb la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, la capital de l’Alcalatén va protagonitzar l’episodi de renovació de la ceràmica “més singular i de major transcendencia” en l’Edat Moderna d’Espanya, amb “àmplia influència en tot el panorama industrial i tecnològic dels segles XVIII i XIX”.

“Aquesta històrica fàbrica no només representa la introducció dels ideals de la Il·lustració, la innovació i el canvi tecnològic i d’un nou gust estètic, sinó també la implantació d’un modern model constructiu i d’organització de les instal·lacions que van ser creades en funció d’una producció de major complexitat”.

L’alcalde del municipi, Samuel Falomir, i el president de l’Associació de Ceramologia, Jaume Coll, seran els encarregats de presentar el congrés el pròxim divendres, a les 9.30 hores.

A més de les ponències programades per als dos primers dies, el diumenge està previst realitzar diverses visites d’interès ceramològic: visita guiada a la Capella de Marco i el seu paviment i sòcols de taulelleria del segle XVIII; visita guiada a l’edifici de la Reial

Fàbrica del Comte d’Aranda i, especialment, als tres forns de principis del s. XIX que es conserven complets; i visita guiada a l’exposició: “Enric Mestre. Retrospectiva, 1.0” en el Museu del Taulell Manolo Safont, d’Onda.