volver

Alcora inicia la recuperación de la Real Fábrica del Conde de Aranda

L’Ajuntament de l’Alcora ha iniciat el procés per rescatar una part fonamental de la història del municipi, la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, i posar-la al servei dels seus veïns i veïnes.

La seua fundació, l’any 1727, va marcar l’esdevenir de l’Alcora i també de la província, doncs en ella trobem l’origen de la indústria ceràmica castellonenca, principal motor econòmic provincial. Però, a més, la seua transcendència traspassa fronteres, fent de la marca l’Alcora paradigma de qualitat i prestigi a nivell nacional i internacional.

Prop de complir el tercer centenari de la seua posada en marxa, la Reial Fàbrica manté encara part de les seues estructures en peus, com a vestigi d’una esplendor “al qual l’Alcora no pot donar l’esquena”, reivindica l’alcalde, Víctor Garcia, qui destaca la importància de “recuperar per al poble una part crucial de la seua història a la qual calia fer justícia”.

El primer pas en el camí cap a la seua recuperació i posada en valor ha consistit en l’adquisició d’una parcel·la de 440 m2, que forma part de l’edifici fundacional de la manufactura. Així mateix, el Consistori continua treballant per tal d’adquirir la resta del solar, que té una superfície total de quasi 9.000 m2.

Marca de qualitat i prestigi

La projecció internacional de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda es materialitza en les extraordinàries peces que es van dissenyar, modelar, pintar i coure a les seues dependències. Hui formen part de valuoses col·leccions públiques i privades de tot el món i són objecte d’atenció preferent en el sector de les antiguitats i l’art, fins al punt que la marca l’Alcora és reconeguda internacionalment com a sinònim de qualitat i prestigi.

La manufactura comtal va nàixer amb una clara vocació de lideratge i amb un plantejament innovador, quasi revolucionari, que va reactivar el panorama industrial espanyol de la recentment estrenada monarquia borbònica. Aquella fàbrica va començar la seua marxa en unes instal·lacions molt notables per al seu temps- quasi 2.000 m2 – que van anar creixent gradualment fins a aconseguir els 11.000 m2 a principis del segle XIX.

Va transformar completament el panorama tradicional de la ceràmica decorativa, tant per la seua renovació estètica com pel seu plantejament conceptual i tècnic. La seua influència va arribar a la majoria de centres productors coetanis, que van introduir entre els seus motius decoratius models de procedència alcorina, de gran qualitat i èxit comercial.

La recuperació de la Real Fàbrica, que ara inicia l’Ajuntament de l’Alcora, és de gran importància per a la història de la ceràmica espanyola, doncs a les seues instal·lacions es va produir la que és considerada pels especialistes com la millor ceràmica europea del segle XVIII. És, doncs, quasi una obligació sumar esforços per posar en valor de nou un dels edificis emblemàtics del patrimoni industrial valencià.