volver

Alcora ofrece numerosas opciones para disfrutar esta Navidad

El Ayuntamiento de l'Alcora ha preparado una completa agenda para disfrutar de las fiestas navideñas. Actividades infantiles, cultura, ...

L’albà, una de les tradicions més destacades de l’Alcora

I és que, com ens recorda el Cronista Oficial de la Vila, José Manuel Puchol, l’Albà de l’Alcora és l’element definitori per excel·lència del folklore alcorí més pur i és la celebració més important del cicle festiu d’hivern.

Constitueix una manifestació cultural amb un ritme musical molt peculiar, una síntesi musical complexa, mescla de jota aragonesa i alba valenciana. En l’actualitat, es canten en ocasions determinades, i en les festes de Nadal es dedica a la Mare de Déu i a la primera autoritat local. Concretament, s’interpreta en la Nit de Nadal, després de la Missa del Gall, a l’Església Parroquial. Cada any s’interpreten nous textos realitzats pel poeta local corresponent. Després d’entonar l’albà dedicada a la Verge, la gent es trasllada a la residència de l’alcalde per a cantar-li la corresponent a l’autoritat.

Cal ressaltar la gran tasca del Col.lectiu pro Defensa de l’Albà, garantia de la continuïtat de tan important tradició. Cada any, aquest col·lectiu convoca el concurs “d’albaes” (inèdites) a la Mare de Déu. El premiat o premiada compon, a més, l’albà dedicada a l’alcalde/alcaldessa. Enguany el guanyador del concurs i, per tant, autor de l’albà dedicada a la Verge i també de la de l’alcalde, és Alejandro Cabrera Eugenio, qui, amb 20 anys, va ser la persona més jove a guanyar el Concurs d’Albaes de l’Alcora. Enguany tornarà a ser nomenat Albader d’Honor. L’obra guanyadora, “Virtut de l’Esperit Sant”, serà cantada per José Amorós amb l’acompanyament de la Rondalla de l’Albà, dirigida per David Puchol.

Gran varietat d’activitats infantils

La programació infantil destaca enguany per la gran varietat d’actes. Com apunta la regidora de Festes, Vanessa Périz, els més menuts podran gaudir aquests dies de diferents espectacles: musical, contacontes, cinema, màgia, titelles…a més de diferents inflables i jocs, que se situaran a la Pista Jardí.

Els xiquets i xiquetes podran també deixar les seues cartes als patges reials el pròxim 28 de desembre al col·legi La Salle, centre que també organitza un altre dels actes clàssics del Nadal a l’Alcora, el concurs de Pessebres i d’Aparadors Nadalencs.

A més, Périz ha destacat que “enguany hem volgut donar un nou impuls a la popular cavalcada”. Així, el 5 de gener, a més del tradicional recorregut dels Reis Mags i la desfilada d’animació pels carrers de la localitat, se celebrarà un concert infantil a càrrec de la Banda Bocanegra a la plaça de l’Ajuntament. Enclavament en el qual també, per primera vegada, després de la intervenció de les seues Majestats d’Orient, hi haurà dinamització teatral i musical per a concloure l’acte.

La música i l’oci, altres plats forts

No faltaran orquestres i discomòbils per animar l’ambient en les principals nits festives: nit de sopars d’empresa, Nit de Nadal, Nit de Cap d’Any i el “Roscón”.

Les orquestres “La Viva” i “Azar Orquesta” seran les encarregades de fer gaudir als assistents amb els millors temes en dos dels dies més participatius, la nit de sopars d’empresa i la Nit de Cap d’Any.

“Hem apostat pel talent local a l’hora de confeccionar la programació, ja que a l’Alcora comptem amb grans artistes”, ha explicat la regidora.

El restaurant La Pista Jardí, amb la col·laboració de l’Ajuntament, organitza també dos concerts: El Sebas de la calle (27 de desembre) i el II Nadal Rock amb un tribut a la mítica banda ACDC a càrrec de The Icons Tribute (28 de desembre).

“L’Alcora és terra de grans músics” com tornaran a posar de manifest els integrants de l’Agrupació Musical l’Alcalatén en el concert especial de Nadal, que se celebrarà el diumenge 22 de desembre, a les 19 hores, a l’Auditori de la Caixa Rural.

També ho demostraran, una vegada més, els membres de la Rondalla de l’Associació de Jubilats i Pensionistes Comte d’Aranda, que animaran amb les seues nadales el mercat alcorí els dies 24 i 31 de desembre.

Esport, solidaritat i diversió: VIII Sant Silvestre alcorina

Una altra de les cites ja consolidades dins del calendari nadalenc de l’Alcora és la Sant Silvestre, carrera solidària, no competitiva, que enguany arriba a la seua huitena edició. Se celebrarà el 29 de desembre, a les 19 hores.

Esport, solidaritat i diversió es donen la mà en aquesta concorreguda iniciativa, la recaptació de la qual (aliments i productes d’higiene personal) es destinarà íntegrament a Càritas.

“Ingredients no falten perquè els alcorins i alcorines puguen gaudir d’aquestes celebracions de la millor manera possible”. Vanessa Périz ha aprofitat per a felicitar les festes i desitjar un feliç any a tots els veïns i veïnes.