volver

Alcora prepara un mural cerámico urbano dentro del proyecto "La Fábrica de Ideas"

L’Alcora està preparant un mural ceràmic urbà dins de “La Fàbrica d’Idees”, un projecte de creació artística i de treball col·laboratiu que persegueix generar espais comuns per a la interacció entre l’alumnat dels diferents centres educatius, fomentar la inclusió social de l’alumnat amb Necessitats Educatives Especials, el nouvingut i aquells d’entorns desfavorits en risc d’exclusió social.

La iniciativa, que compta amb la col·laboració de l’oficina de CaixaBank a l’Alcora, a través de l’Obra Social “la Caixa”, s’ha presentat aquest matí en la ubicació en la qual s’instal·larà el mural -de quasi 120 metres de longitud-, el mur de contenció situat entre les vivendes del Grup Záfer i la carretera de Ribesalbes. Així, a través del projecte, s’impulsarà també la regeneració urbana i social d’aquest espai.

A l’acte han assistit l’alcalde de l’Alcora, les regidores d’Educació i Cultura, el ceramista valencià Xavier Monsalvatje, representants de CaixaBank, de l’empresa Art Antic i del Museu de Ceràmica, i els directors i directores dels centres educatius de l’Alcora, Costur, Figueroles i Llucena.

Monsalvatje, que portarà la direcció artística del projecte, realitzarà durant el mes de març una sèrie de workshops amb alumnat de 5é de primària, ESO, Educació d’Adults i l’Associació Pas a Pas de l’Alcora.

Un treball col·lectiu que possibilitarà accions conjuntes dels membres de l’Associació Pas a Pas de l’Alcora i l’alumnat de 10 centres educatius: IES Ximén d’Urrea, Col·legi Puértolas Pardo, Col·legi La Salle de l’Alcora, IES l’Alcalatén, CEIP Grangel Mascarós, CEIP Comte d’Aranda, CEIP Naram (Figueroles), CEIP Comtessa de Llucena (Llucena), CEIP Costur (Costur), i Centre de Formació de Persones Adultes Tirant lo Blanc.

Durant els primers mesos del curs 2019-2020, més de 400 alumnes han realitzat els esbossos per a les diferents seccions del mural sota els lemes de sostenibilitat, patrimoni industrial, indústria actual, societat, integració i cohesió social i cultural, noves tecnologies

i comunicació, patrimoni natural, artesania, la dona i el treball industrial. Uns esbossos que al març es convertiran en les maquetes en les quals es basarà el treball final.

En els mesos de maig i juny el Museu de Ceràmica de l’Alcora acollirà l’exposició dels esbossos, maquetes i resta de materials elaborats per l’alumnat participant, per a mostrar al públic els treballs previs del mural.

Durant el curs 2020-2021 es realitzarà el mural a escala real, i finalment s’instal·larà en el mur.