volver

Sandra Ferris gana el 2º Premio "Alcora Espacio Cerámico-AZULIBER" con el proyecto "El estallido de la tierra"

El projecte “L’esclat de la terra”, de l’alcorina Sandra Ferris Palanques, ha resultat guanyadora del 2n Premi “L’Alcora Espai Ceràmic-Azulíber”, dotat amb 14.000 €.

La iniciativa, organitzada per l’Ajuntament i patrocinada per l’empresa ceràmica Azulíber, té com a finalitat decorar amb projectes artístics ceràmics diferents espais urbans de la localitat.

En aquesta segona edició, el projecte guanyador es col·locarà en una paret situada en la confluència del carrer Enmig i la plaça del Caragol (casc antic de l’Alcora).

Es tracta d’un mural ceràmic de 4 x 6,5 metres, compost per peces de 30, 40 i 50 centímetres, aproximadament.

Conté zones claus amb uns tons en les peces més intensos de colors vermellosos, sobretot, en les dues cantonades en diagonal i en el centre, per tal de donar estabilitat a la composició. En paraules de la seua autora “la composició té ritme perquè la distribució no és ordenada i entre les zones ceràmiques existeixen buits que fan que respire”.

Sandra Ferris ha volgut plasmar en la seua obra “l’esclat d’allò més profund de la nostra terra quan està seca, les seues peculiars clivelles” i mostrar “la necessitat del tot”. Una de les millors mestres per a això- tal com indica- és la naturalesa amb els seus quatre elements essencials: foc, aire, terra i aigua.

L’alcorina cita com a referent a l’hora de conformar la seua obra a Teresa Marta Batalla, inspirant-se en la tècnica que aquesta artista realitza amb les plaques de pasta estesa.

Amb gran experiència artística, Sandra Ferris ha fet treballs molt diversos i ha exposat les seues obres al Museu del Taulell d’Onda (2015), al Museu de Ciències Naturals “El Carmen”, d’Onda (2016), al Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana (2018) i al Museu de Ceràmica de l’Alcora (2018), entre altres espais.

Des de l’Ajuntament destaquen que “des de fa un temps, la ceràmica també s’ha convertit en l’Alcora en un recurs per a la millora dels espais públics, tant en el seu vessant industrial com artístic”.

Aquests nous usos “atorguen valor afegit i personalitat als entorns urbans als quals s’incorpora”. Així, gràcies a diverses iniciatives públiques i privades, el municipi ha sigut objecte d’algunes intervencions artístiques en carrers i places, que a més de contribuir a la millora estètica i urbanística de determinats llocs, s’han convertit en un producte d’interès turístic presentat sota la denominació de Ruta dels Murals Ceràmics.

El jurat del 2n Premi “L’Alcora Espai Ceràmic- Azulíber” ha estat format per: Samuel Falomir, alcalde de l’Alcora; Fernando Palomo, en representació d’Azulíber 1 SL, director comercial de l’empresa; Salva Negre, ceramista; Diana Sánchez, doctora en arquitectura; Francesc Chiva, historiador d’art i tècnic en gestió cultural.